Henrike Kathman huurt nabij Ens één hectare biologische grond voor de teelt van een uitgebreid pallet aan gewassen. Haar specialiteit is de mierikswortel en de bietenteelt. Niet zomaar bieten, maar hele speciale! Ze teelt niet alleen zelf, ze verkoopt de verse groenten ook elke week in Emmeloord en Zwolle vanuit haar eigen marktkraam. Daarnaast is er via haar eigen webwinkel te bestellen (klik hier)

Teelt met precisie

“Ik kiest expres voor teelt op een klein oppervlak, zo kan ik alles goed bijhouden en kan ik veel met de hand doen. Alles wat ik doe, gebeurt met precisie en aandacht. De producten worden geteeld onder het Demeter keurmerk. Dat betekent dat de gewassen worden geteeld in een ruime vruchtwisseling. Het duurt zes tot acht jaar voordat hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond groeit. Dit voorkomt dat er bijvoorbeeld veel rupsen op de kool afkomen. Natuurlijke vijanden van de rups hebben de kans gekregen zich te ontwikkelen in de naastgelegen gewassen en bloemrijke akkerranden. Ik vind het belangrijk dat het gewas er goed en mooi uitziet. Bovendien is dat ook wat de markt vraagt. Waar vroeger men het nog ‘natuurlijk’ vond dat er kleine beestjes in de kool zaten, is dat nu niet meer geoorloofd.

Bieten en Mierikswortel

Ik teel vier soorten bieten: de rode biet, witte biet, gele biet en de roze biet “tondo di chioggia”. Die laatste is bijzonder door de afwisselend witte en rode ringen in het hart van de biet. Elke biet heeft zijn eigen bijzondere smaak en kleur. Mooi voor de afwisseling in bijvoorbeeld een salade. Een andere teelt is die van de mierikswortel. Deze vraagt veel aandacht. Het is voor mij een uitdaging om er voor te zorgen dat het een mooie rechte wortel wordt. Daarom haal ik alle wortels tijdens het groeiproces een stukje uit de grond om de zijwortels te verwijderen.

Mei

Compost maak ik zelf van afgemaaid gras en oogstresten. Zo wordt belangrijk organisch materiaal niet weggegooid maar hergebruikt als voeding voor de bodem en planten. Als ik een maand moet kiezen waar ik het meest van geniet is dat van de maand mei. Het gewas staat er dan nog schoon (zonder onkruid) bij en de verwachting zijn hoog. Daardoor is het ook spannend, zal het gewas er mooi uit komen en iets opleveren?”

Summary
Photo ofHenrike Kathman
Name
Henrike Kathman
Nickname
(Henrike)
Website
Job Title
Boerin
Company
BioRomeo
Address
Zwijnsweg 5,
Ens, Noordoostpolder, 8307PP

Henrikes Farm

Ens

    • broccoli
    • gekleurde bieten
    • pompoen butternut
    • rabarber
    • rode bieten