Aardperen Eau-de-Vie
Een biologische boer, een nieuwsgierige fruitteler, een flinke dosis fantasie en een overschot aan aardperen. Door deze combinatie veranderden 1.000 kilo knolletjes in 44 liter onverdunde Eau-de-Vie. Dit Franse woord voor levenswater staat sinds de Middeleeuwen voor sterke alcoholische dranken, die worden gemaakt van vergiste en daarna gedestilleerde vruchten.
Bijzonder
Iets bijzonders dus, net als de aardpeer. Een bijzonder gewas, redelijk onbekend bij het grote publiek, grillig van vorm en ook nog eens bekend onder meerdere namen. Wat te denken van Topinamboer of Jeruzalem artisjok? Handig te weten: aardperen combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Maar ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen.
Kruisbestuiving
Even goed lukte het boer Krispijn van den Dries niet om de volledige oogst in 2014 te verkopen. Samen met Peter Verhage, fruitteler en professioneel Eau-de-Vie-stoker, ontstond het idee om een aardperen borrel te ontwikkelen. Weliswaar niet helemaal nieuw – in Duitsland is Topi (van Topinamboer) een bekende Schnaps – maar voor beide mannen een forse uitdaging.
Niet eenvoudig
De transformatie van zanderige knolletjes tot heldere Eau-de-Vie ging niet vanzelf. Het vroeg om spoelen, tot pulp vermalen, roeren, opwarmen, roeren, vergisten, roeren, destilleren, vermengen met water, afkoelen, filteren, tussendoor veel wachten en nog veel meer. Een mooi verhaal, dat Peter en Krispijn graag vertellen.
Proost
Inmiddels zit ‘de oogst’ in kleine flesjes en is het vooral een kwestie van smaak. ‘Ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen uit te proberen´ zegt Peter. ´Mijn brede ervaring met het maken van Eau-de-Vie van ons eigen fruit, geeft me die ruimte. Ik heb ook al eens gewerkt met kweeperen, blauwe bessen en abrikozen. Zo’n rijtje flesjes met exclusieve dranken, dat is toch een prachtig gezicht? Daar past deze aardperen variant prima tussen. Het is met 41% alcohol trouwens wel een stevige borrel geworden; echt iets om eens rustig voor te gaan zitten. Proost!’