Bijzonder mooi Bijzonderland
Als je de Noordoostpolder uitrijdt dan verandert het landschap. Van het strakke, jonge polderland, waar de akkers groots zijn en achter elk stuk land een plan zit, rij je bij het dorp Vollenhoven over de sluis en ben je op het oude land. Daar zie je de resultaten van jaren lang afplaggen van het veen. Door deze veenwinning is er nu een prachtig waterrijk gebied ontstaan.
In Nijeveen, een oud veen dorp, staat een bijzondere boerderij; Bijzonderland!
De boerderij is in 1981 opgericht door de leefgemeenschap Bulahoeve in Steenwijk. Op dit moment wonen er 2 boeren met hun gezinnen die de boerderij runnen. Wim woont er met zijn vrouw Sytske sinds 1984. Boer Daan, zijn vrouw Katinka en hun dochters wonen er sinds 8 jaar. Ze vormen een mini leefgemeenschap waarbij de beide gezinnen nauw samenwerken, gezamenlijk koken en samen eten.
Bijzonderland heeft 5 ha tuinbouwgrond, 7 ha grasland, een kas van1500 m2, 30 pinken (jonge koeien) die voor een andere boer worden opgefokt en een kleine fruitboomgaard. Op het land telen ze dertig verschillende soorten groenten, waaronder verschillende slasoorten, koolrabi, rabarber, boontjes, venkel. In de boomgaard groeien appel- en perenbomen en staan diverse bessensoorten. Hier wordt sap van gemaakt. De vorstvrije kas is in 2010 gebouwd, er wordt bleekselderij, paksoi, winterpostelein, raapstelen en spinazie in verbouwd.
Bij de oprichting van de boerderij werd er nog niet biologisch gewerkt. In het begin werder er nog chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, er was echter al gauw weerstand tegen het gebruik van hulpmiddelen. In 1989 is de boerderij omgeschakeld naar biologisch. Er volgde een paar moeilijke jaren. Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen was het natuurlijk evenwicht verstoord waardoor het even duurde voordat er weer voldoende wormen in de grond waren, lieveheersbeestjes terugkwamen om luizen op te eten en de sluipwesp terugkwam om de witte vlieg te bestrijden.
Na die 4 a 5 overgangsjaren werd de grond gezond en doen de hulpbeestjes nu het werk om een mooi gewas te kunnen leveren. Tegenwoordig wordt er helemaal niet gespoten met chemische middelen en ook niet met middelen die in de biologische land- en tuinbouw wel geaccepteerd zijn.
De mest van de koeien die worden opgefokt, wordt gebruikt op het land. Daarnaast wordt er ook nog extra mest aangevoerd van zowel een kippenhouder als van de koeienboer waarmee samen wordt gewerkt.
Wim vertelt dat het hem opvalt dat de eisen voor biologische groenten de afgelopen jaren steeds strenger zijn geworden. Waar de biologisch kopende consument het in de jaren 80 en 90 nog prima vond als er een plekje aan de groente zat, wordt er nu verwacht dat de groente er precies uitziet als de gangbare producten in de supermarkt. Dit maakt het soms wel lastig om boer te zijn. Omdat je als boer te maken hebt met de weersinvloeden en het niet in kan grijpen op de natuurlijke gang van zaken.
“Al is het soms zoeken, we vinden het heerlijk om met ons werk zo dicht bij de natuur te staan en elke dag te kunnen genieten van onze heerlijk producten.”