Bijzondere grond voor heerlijke asperges!
Hoe mooi is het dat in het seizoen waarin wij van nature willen opruimen, ook bij onszelf, de natuur ons asperges biedt. Van oudsher wordt de asperge geprezen om de vocht afdrijvende eigenschappen. Maar bovenal zijn ze overheerlijk, een echte Hollandse delicatesse! Ze hebben bijna niets nodig om heerlijk van te genieten. Gewoon puur, gekookt, zijn ze al heerlijk!
“En je wordt er niet dik van. Behalve dan als je er gesmolten boter over giet, overigens wel de lekkerste manier om ze te eten.” Aldus onze aspergeteler Simon Galema
Vader en zoon, Simon en Titus Galema, van kwekerij Zuyderzee asperge, vertellen maar wat graag over de bijzondere grond waarop zij hun asperges telen. De grondsoort van het perceel is humusrijk Blokzijlerzand. Het fijnste zand ter wereld. Als het nog fijner wordt dan is het klei vertelt Simon Galema. Het mooie van deze grond is dat er een capillaire opstijging plaatsvind. De grond trekt van onderaf water aan waardoor zelfs bij droog weer de bovenlaag niet uitdroogt. En dat is dan weer fijn bij de teelt van asperges die best wat vocht kunnen gebruiken. lees meer
Galema ontmoette jaren geleden een man die van over de hele wereld zandsoorten verzamelt en bewaart. Ten tijde van hun ontmoeting had hij al 14000 soorten zand in zijn kast staan. Ook het zand van Galema’s akker en zo kwam hij er achter dat zijn zand tot de fijnste ter wereld hoort. Helemaal onderaan de ranglijst van zandkorreldikte staat zijn grond. Dat is natuurlijk wel bijzonder, maar op de vraag of zijn asperges hierdoor lekkerder zijn wil hij, bescheiden als hij is, geen antwoord geven. Dat is volgens hem getheoretiseer van de bovenste plank en daar houdt ie niet van. Een echte boer dus, geen poespas en recht door zee.