BioRomeo open dag

Wat is dat toch heerlijk, lekker buiten rond lopen op de boerderij. Met de blote voeten aarden op het akkerland. Ruiken aan de wilde bloemen die groeien langs de akkerranden. Verse twister aardappels eten of een heerlijk biologisch ijsje. Zelf aardbeien plukken of aardappels oogsten. Dit kan allemaal tijdens het Lekker naar de Boer weekend bij BioRomeo op zondag  21 juni van 11:00 tot 16:00 uur.

Bij Keij en Van den Dries
De boeren Digni, Peter en Krispijn staan voor je klaar om een rondleiding te geven over de akker en met passie te vertellen over de gewassen die er groeien, de akkerranden die er bloeien en wat het boer zijn eigenlijk betekent. Er is natuurlijk veel meer te beleven. Zelf aardappels rooien of aardbeien plukken is mogelijk, tegen een kleine vergoeding. Dit jaar zijn er ook “twisters” te verkrijgen, heerlijk vers gebakken aardappels gedraaid om een stokje. Voor kinderen is er genoeg te beleven, speuren naar insecten, springen op het springkussen of een wedstrijdje groentenkratjes stapelen.

Henrikes Farm
Henrike Kathmann teelt op kleine schaal wel 40 verschillende soorten groenten en kruiden. Dit doet zij met veel handarbeid en vrijwilligers. De diversiteit boven de grond komt voort uit de teelttechnieken die zij neemt om de diversiteit onder de grond te waarborgen. Compost is een belangrijke voedingsbron voor het leven in de grond. Compost maakt Henrike zelf. Ook de bloemrijke akkerranden zijn belangrijk voor de teelt van de gewassen. Natuurlijke vijanden van plaaginsecten overleven hierin en zorgen zo dat er geen schade ontstaat aan het gewas. De groentes worden verkocht op de markt in Emmeloord en Zwolle en zijn uiteraard ook te verkrijgen tijdens deze open dag.

Jaar van de Bodem
Biologisch boeren begint met een gezonde en vruchtbare bodem. In het Jaar van de Bodem 2015 kan iedereen zelf komen bekijken hoe dat zit. Bij BioRomeo wordt bijvoorbeeld alleen echte mest en compost gebruikt. Dit ‘voedsel voor de bodem’ zorgt er voor dat de vruchtbaarheid behouden blijft. Speciaal voor het jaar van de bodem gaan de BioRomeo boeren met jou op pad, onder de grond, op zoek naar de beestjes die daar leven en hoe de wortels van de planten zich daar ontwikkelen.

Open dag BioRomeo
Adres:   Zwijnsweg 5
Plaats:   ENS, Noordoostpolder
Tijd:      11:00 – 16:00 uur
www.bioromeo.nl

Kijk voor andere boeren die hun bedrijf openstellen op www.lekkernaardeboer.nl Eko Boerderij de Eerste, te Marknesse, een van de BioRomeo bedrijven, stelt zijn boerderij open op zondag 21 juni van 10:00 tot 17:00 uur.