Boer Marinus Hospers
Voor mensen die producten eten van Bioromeo is Marinus geen onbekende, want je hebt vast zijn savooiekool, witte kool, rode kool of heerlijke pastinaken weleens gegeten. De hoogste tijd om je voor te stellen aan de boer die deze producten verbouwt en ook levert via BioRomeo.
Boerenzoon
Marinus is een boerenzoon. Van oorsprong is het bedrijf Hospers een gangbare boerderij van de vader van Marinus in Marknesse. Na zijn studie plantenkunde en bedrijfskunde aan de universiteit van Wageningen, zocht Marinus een eigen boerderij voor hem en zijn gezin om te wonen en te werken. Hoewel het misschien niet voor de hand ligt voor een zoon van een niet-biologische boer, wilde Marinus het liefst een biologisch akkerbouwbedrijf. In eerste instantie verliep zijn zoektocht wat moeizaam, tot hij door de buurman van zijn vader werd gevraagd om diens bedrijf over te nemen. Anton van Vilsteren, de directe buurman van de familie Hospers, was een biologische boer. Anton verkocht zijn bedrijf graag aan Marinus, mits hij biologisch zou blijven boerenom. Na een periode van intensief samenwerken en veel leren, is boerderij van Vilsteren nu sinds 1,5 jaar van Marinus. Een 100% biologisch bedrijf is hard werken en veel leren, maar Marinus is er erg gelukkig mee.
Begeleiding
Marinus vertelt het erg fijn te hebben gevonden dat buurman Anton hem intensief heeft begeleid tijdens de overname periode. Hoewel hij een goede opleiding heeft genoten over zowel gangbaar als biologische plantenteelt, is het in de praktijk toch echt anders als je niet op bestrijdingsmiddelen kan terugvallen. Dit is een groot verschil met het bedrijf waar hij is opgegroeid.
Wat Marinus erg prettig vindt aan een biologisch bedrijf, is dat hij meer invloed lijkt te hebben op de vermarkting van zijn producten. De biologische boeren in de omgeving werken veel met elkaar samen en zo weet ook iedereen ongeveer wat de ander het komende jaar gaat telen. Zo vul je elkaar aan door gezamelijk te zorgen voor een divers aanbod. Elkaar wegconcureren is er niet bij, daardoor kan iedereen een eerlijke prijs vragen voor zijn producten.
Biologische landbouw
Marinus denkt dat biologische landbouw de toekomst heeft en is blij zijn grond niet uit te putten en op een eerlijke manier met de aarde en de producten om te gaan. Marinus vertelt echter dat het een zwaar jaar was voor de kolen. Doordat er veel koolmot was, werd de helft van de oogst afgekeurd voor de markt. Dan gaat die helft naar de industrie of wordt gebruikt als veevoer, maar dan krijg je er als boer niet zoveel geld voor. Veel kolen die wel goed zijn, worden door inkopers te klein bevonden. Hoewel Marinus dacht dat zo’n kleine kool toch een mooi formaat is voor een klein huishouden, zijn het uiteindelijk de inkopers van supermarkten die beslissen dat ze geen kleine kolen willen.