In Nijeveen een bijzondere boerderij; Bijzonderland!

De boerderij is in 1981 opgericht door de leefgemeenschap Bulahoeve in Steenwijk. Op het moment wonen er 2 boeren met hun gezin die de boerderij runnen. Wim woont er met zijn vrouw Sytske sinds 1984. Eerst samen met andere boeren en sinds 8 jaar samen met boer Daan, zijn vrouw Katinka en hun dochters. Eigenlijk vormen ze een mini leefgemeenschap waarbij de beide gezinnen nauw samenwerken, gezamenlijk koken en samen eten. Naast Wim en Daan is er nog een vaste medewerkster in dienst en komen er vaak vrijwilligers meewerken op het land.
In de drukke zomertijd wordt het team versterkt met schooljeugd.

Diversiteit

Bijzonderland is een veelzijdige boerderij en wat er gebeurd is afhankelijk van de kennis en ervaring die mensen meenemen als ze er komen werken en ook weer meenemen als ze gaan. Zo heeft Bijzonderland in het verleden ook een tijd lang melkkoeien gehad, omdat er een veeboer werkte.
Bijzonderland heeft 5 ha tuinbouwgrond , 7 ha grasland , een kas van1500 m2 , 30 pinken (jonge koeien ) die voor een andere boer worden opgefokt en een kleine fruitboomgaard.
Bij de oprichting van de boerderij waren ze nog niet biologisch. Ze spoten in het begin ook nog, al was er al gauw weerstand tegen het spuiten van hulpmiddelen. In 1989 is de boerderij omgeschakeld naar bio/ekologisch. Omdat ze in het begin wel hebben gespoten waren de omschakel jaren best moeilijk. Het natuurlijk evenwicht was verstoord waardoor het even duurde voordat er weer voldoende wormen in de grond waren, lieveheersbeestjes terugkwamen om luizen op te eten en de sluipwesp terugkwam tegen de witte vlieg.

Omschakeljaren

Na die 4 a 5 overgangsjaren is de grond gezond en doen de hulpbeestjes het werk om een mooi gewas te kunnen leveren. Er wordt helemaal niet meer gespoten, ook niet met middelen die in de biologische land- en tuinbouw wel geaccepteerd zijn, want deze middelen zijn ook niet goed voor bijvoorbeeld bijen en lieveheersbeestjes.
De mest van de koeien die worden opgefokt, wordt gebruikt op het land en komt er nog extra mest van de eigenaar van de koeien, en als aanvulling wordt biologische kippenmest gebruikt.

Gewassen

Op het land telen ze dertig verschillende soorten groenten, waaronder verschillende slasoorten, koolrabi, rabarber, boontjes, venkel en nog veel meer. In de boomgaard groeien appel- en perenbomen en staan diverse bessensoorten. Hier wordt sap van gemaakt.
De vorstvrije kas is in 2010 gebouwd, er wordt bleekselderij, paksoi, winterpostelein, raapstelen en spinazie in verbouwd.
Bijzonderland verkoopt zijn producten via verschillende groothandels, via eigen groentetassen en ook via BioRomeo.

Tijden veranderen

Wim vertelt dat het hem opvalt dat de eisen voor biologische groenten de afgelopen jaren steeds strenger zijn geworden. Waar de biologisch kopende consument het in de jaren 80 en 90 nog prima vond als er een plekje aan de groente zat, wordt er nu verwacht dat de groente er precies uitzien als de gangbare producten in de supermarkt. Dit maakt het soms wel lastig om biologische boer te zijn. Omdat je als boer te maken hebt met de weersinvloeden en het niet ingrijpen op de natuurlijke gang van zaken.
“Al is het soms zoeken, we vinden het heerlijk om met ons werk zo dicht bij de natuur te staan en elke dag te kunnen genieten van onze heerlijk producten.”

Bijzonderland

Nijeveen

  • appel
  • koolrabi
  • paksoi
  • peer
  • peultjes
  • rabarber
  • sla rood groen
  • spinazie
  • winterpostelein