De gemengde biologische boerderij ‘De Eerste’ in Marknesse was ooit het allereerste bewoonde bedrijf in de Noordoostpolder. Bertiene van Oort (1955) en Gerrit Marsman sr. (1956) ontdekten dat het fijne Blokzijlzand van wat ooit een strand was, ideaal is voor groenteteelt. Later namen schoonzoon Erik Ploer en zoon Gerrit Marsman jr. het bedrijf over.

Diversiteit

Tegenwoordig bestaat de VOF uit 4 mensen: Bertine van Oort, Gerrit Marman senior, Gerrit Marsman junior en Erik Ploer. Het areaal bestaat uit 85 ha waarvan 20 ha natuurgebied en 65 ha met onder meer aardappels, diverse koolsoorten, sla, pastinaak, prei, peen, voederbieten en gras/klaver. De 60 koeien, 250 kippen en varkens kunnen lekker buiten rond lopen. 85 % van de melk wordt verwerkt in eigen kaasmakerij. De overige 15 % gaat naar Ecomel. De groente, vlees en eieren worden verkocht via de winkel, bezorgservice, groothandels, markten en winkels waaronder ook BioRomeo. De Eerste werkt met 4 medewerkers in de winkel, 5 medewerkers in de groenteteelt en uitzendkrachten tijdens arbeidspieken.

Eigen zuivel

Bertiene van Oort en Gerrit Marsman sr. boerden vanaf de start in 1987 biologisch op wat toen nog een melkveebedrijf was. Marsman: “Er waren nog geen melkfabrieken waaraan je biologisch melk kon afzetten. Daarom zijn we met de kaasmakerij begonnen, zodat we de kaas direct aan de klant konden verkopen. Ook begonnen we vrijwel meteen met de winkel.” Van Oort, verantwoordelijk voor de winkel, vult aan: “Eerst verkochten we kaas, melk en yoghurt. Maar voor bij de yoghurt wilde we bijvoorbeeld ook muesli verkopen, en dat was het begin van de winkel zoals die nu is.

Winkel

Tegenwoordig heeft de winkel een compleet natuurvoedingsassortiment. Omdat De Eerste vrij afgelegen ligt, was het opzetten van de bezorgservice in 1994 een logische volgende stap. We rijden per week vijf verschillende routes in een straal van vijftig km rond de boerderij. op deze manier houden we een grote klantenkring in stand en kan het assortiment van de winkel zo uitgebreid blijven als het nu is.” Marsman: “Ook ontwikkelde de groenteteelt zich. Het Blokzijlzand is makkelijk te bewerken, nooit te nat en bijna nooit te droog. Daardoor kan onze groenteteler Gerrit jr. zijn activiteiten goed plannen”. Veel mensen hebben een rol gespeeld in de ontwikkeling van de verschillende bedrijfstakken. Ik ben erg blij met alle goede samenwerking die we hebben en hebben gehad. Een open houding naar elkaar toe is hierbij belangrijk. Van Oort licht toe: “Ik vind het fijn dat mensen van ons bedrijf kunnen genieten en blij zijn om hier te zijn”.

Boerderij de Eerste

Marknesse

  • aardappels geel
  • andijvi
  • bloemkool
  • knolselderij
  • komkommer
  • oranje wortel
  • pastinaak
  • prei
  • rode kool
  • sla rood groen
  • witte kool