Marc van Niekerk is manager van Boerderij GroeiZaam in Emmeloord. Een zorgboerderij waar mensen met een beperking op hun eigen tempo en naar eigen kunnen, biodynamische groenten en bloemen telen. De 33 cliënten houden zes hectare grond bij. Een deel van die verse groenten wordt direct vanaf het land verkocht in de winkel op het eigen erf.

Genoeg werk

“We telen rond de 30 tot 40 groenten, dit varieert van groenten die we allemaal kennen zoals tomaten, paprika’s, komkommers, rode bieten, andijvie. Maar ook de zogeheten vergeten groenten als winterpostelein, paarse spruitjes verschillende kleuren wortels. Voor die ‘aparte’  groenten is bewust gekozen. Vanwege de cliënten die hier elke dag aan het werk zijn moeten we zorgvuldig kijken naar welke groenten we telen. Niet elke teelt is geschikt voor de zorgboerderij. Te veel uien zou bijvoorbeeld geen succes worden, de teelt is teveel gepriegel voor de cliënten. Het is voor ons heel belangrijk dat er het jaar rond werk is. Naast het stuk land hebben we ook een moestuin, bloementuin, een kas en een houtwerkplaats, dus werk genoeg.

Beetje helpen…

Zowel het planten als oogsten gebeurt allemaal zelf door de cliënten. In de drukke maanden krijgen we hulp van vrijwilligers. In juni bijvoorbeeld, als het onkruid hard groeit springen vrijwilligers bij om samen met de cliënten te wieden. We werken op het tempo van de cliënt. Dit is de ene dag sneller dan de andere dag. Ik vind dat een prettige manier van werken, ik kan rustige alle gewassen nalopen en geeft me de kans echt mijn aandacht te richten op de mens. Je ziet en voelt veel meer als je daadwerkelijk over het land loopt. De intensiviteit van de begeleiding verschilt per cliënt. Voor de een hoef ik alleen even te helpen bij het opstarten van de trekker, de andere heeft veel meer aandacht nodig. Het is leuk om te zien hoe cliënten zich hierin ontwikkelen. Sommige kunnen steeds meer zelf. Bijvoorbeeld, waar is vorig jaar nog volop moest helpen, redden ze zich nu prima met het verzorgen en klaarmaken van het geoogst product.

100% (re)cyclus

We hebben op het erf een eigen winkel, vanzelfsprekend wordt ook deze gerund door onze cliënten. We verkopen onze eigen seizoensproducten, daarnaast brood van een biologische bakkerij, in de zomer biologisch ijs en we hebben een zelfpluktuin. Klanten kunnen dan zelf hun kruiden of bloemen plukken en die in de winkel afrekenen. We streven naar een 100% cyclus. Wat kortweg inhoudt dat we geen organische stoffen afvoeren en ook zo min mogelijk proberen aan te voeren. Zo maken we van de afvalresten nieuwe compost en hebben we onze eigen varkens, Bonte Bentheimers. Zij eten het onkruid en andere afval van de groenten op. Ze hebben hier een prachtig leven. Regelmatig gaan we aan de wandel met ze, gewoon voor de lol.”

Zelf beleven?!

Ook eens meemaken hoe dat werkt, een zorgboerderij? Kom dan struinen over het wandelpad of (h)eerlijke producten kopen in de winkel. Kijk op www.boerderijgroeizaam.nl voor meer informatie.

Boerderij Groeizaam

Emmeloord

  • aardappels geel
  • aardbei
  • andijvi
  • asperges
  • bessen
  • bruine bonen
  • oranje wortel
  • pompoen oranje
  • rabarber
  • walnoten