In de fruitgaard van Gaia Firth en Maaike Bisschop krijgen leerlingen van de Warmonderhof les over biologisch dynamisch fruitteelt. Op het 30 ha bedrijf worden appels maar ook peren, bessen, & ander kleinfruit geteeld. Naast het fruit lopen er ook kalkoenen in de gaard.

Jong

De boomgaard is jong; opnieuw ingeplant in 2004 en 2005. Speciale rassen zijn er toen geplant, geselecteerd op smaak en geschikt voor de biologisch dynmaische teelt. Bijvoorbeeld appelrassen die schurft resistent of ongevoelig zijn voor ziekten en plagen. Als zomerras staat er Collina: een heerlijk fris appeltje. Het volgende ras dat rijp is, is tevens het grootste stuk (en een beetje mijn ras) is Santana. Daarna komt nr 251: het ras wat nog een naam moet krijgen. Super in smaak en lijkt op de aloude sterappel. Gelijk met de nr 251 is de Autento rijp. Als laatste ras wordt de rode Topaz geplukt. Een super smaakvolle appel die het absoluut gaat winnen van de Jonagold. Op het Sturkenboomgaard-perceel staat ook anderhalve ha met Concorde, een heerlijke handpeer. Als hoofdras staat de Gieser Wildeman (het al oude rode stoofpeertje) als bestuiver. Beide zijn zeer geschikt voor biologisch teelt. Tegen de weg aan staat twee ha kleinfruit. Hier staan voornamelijk rode bessen, (vroege en late soorten), witte bessen en aardbeien. Langs de sloten en erf grenzen staan ook nog zwarte bessen.

Leerlingen

Elke leerling van de Warmonderhof krijgt in zijn carriere te maken met Gaia en Maaike. Onderdeel van het lespakket is leren over het telen van fruit. Door de diversiteit in de fruitgaard van Gaia en Maaike komen leerlingen in aanraking met zowel kleinfruit als appels en peren. Leveren over het onderhoud van de bomen en struiken, maar ook over bemesting en natuurlijk de afzet van het fruit.

Op de rand van de Veens- en Sturkenboomgaard ligt een kleine vijver met wellicht recreatieve mogelijkheden (kamperen) in de toekomst.

Hofboomgaard

Dronten

    • aardbei
    • appel
    • bessen
    • peer