Biologische boer Carel Bouma vertelt met passie over zijn akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen. Het is een echt familiebedrijf, dat in de jaren zestig door zijn ouders is gesticht. Ze waren pioniers; een van de eerste boeren die zich in de Flevopolder hebben gevestigd. Dat mocht destijds niet zomaar. Je moest door een strenge selectieprocedure heen waarin, naast je agrarische kwaliteiten, ook werd gevraagd naar je religieuze achtergrond en je betrokkenheid bij de gemeenschap. Er werd een keurige verdeling gemaakt naar religie en verwacht dat je actief zou deelnemen in de gemeenschap.

Plant- en pootgoed

Tegenwoordig richt Carel zicht met zijn vrouw en team van enthousiaste medewerkers vooral op de teelt en verwerking van biologische plant- en pootgoed voor collega boeren in binnen- en buitenland. Ook wordt er via de webshop aan particulieren verkocht. Naast verkoop heeft Carel een aardappel opslag- en sorteerbedrijf. Carel hanteert een ruime vruchtwisseling binnen zijn bedrijf, een van de belangrijke aspecten van de biologische landbouw. Op dit moment teelt hij naast aardappels ook uien, knoflook, wortels, glutenvrije haver, suikermais en sperziebonen. En grasklaver als bodemverbeteraar.

100 soorten aardappelen

Samen met Bio-Impuls en een kweekbedrijf Den Hartigh uit Emmeloord test Carel Bouma bijna 100 verschillende aardappelrassen op zijn akkers. Samen proberen ze nieuwe biologische soorten uit en zijn ze op zoek naar aardappelsoorten die resistent zijn tegen de aardappelziekte phytophthora. Uiteraard is een resistent ras ook voor de gangbare akkerbouwer fijn, want hoe minder gif in de grond, hoe beter je bodem blijft.

Knoflook uit Nederland

Een bijzonder product van Carel is zijn knoflook van Nederlandse bodem. In Nederland wordt er nog niet veel knoflook voor de markt geteeld. Veruit de meeste knoflook die in Nederland wordt gegeten komt uit China. Het Nederlandse klimaat is echter prima geschikt voor de knoflookteelt. Carel teelt 4 soorten knoflook. Voor de consumenten van BioRomeo, teelt hij de Vallalado. Deze ziet er door zijn licht bruine kleur anders uit dan de witte knoflook die je normaal in de winkel ziet liggen. Op het eerste gezicht lijkt het wellicht dat het oude knoflook is, maar het is een heerlijke aromatische knoflook. Carel experimenteert nog om andere knoflook voor consument te telen, zoals bijvoorbeeld de trendy verse knoflook.

Natuurbeheer

Op zijn bedrijf wordt ook aan natuurbeheer gedaan. Zo grazen er schapen op de akkerlanden en zijn er groen begroeide randen rond de akkers met wilde bloemen voor de bijen. Ook heeft hij een aantal roofvogelpalen voor kiekendieven en buizerds. Deze roofvogels maken graag gebruik van de paal als startpunt voor de jacht, doordat ze vanaf de paal een mooi overzicht over de akker hebben. De roofvogels houden de muizenstand op pijl. 1 muizenechtpaar kan namelijk voor wel 3000 nakomelingen zorgen, wat funest kan zijn voor de oogst, vooral in de wortelen. De roofvogelpalen verhuizen dan ook mee met het veld waar de wortelen staan.

Carel Bouma Biologische plant- en pootgoed

Biddinghuizen

  • aardappels geel
  • bruine bonen
  • knoflook
  • maiskolf
  • oranje wortel
  • zoete aardappel