Een bijzonder bedrijf, met voorheen Niek en Jozien Vos aan het roer maar nu overgenomen door dochter Lizelore. Niek is bekend van de Bionica, de aardappel met een bijzonder verhaal. Dankzij het jarenlange veredelen en kruisen, nu een ras dat resistent is voor de ziekte Phytopthora.

Bionica

“Elk jaar streven we naar mooie en sterke producten; aardappels, wortelen, uien maar ook luzerne, granen en suikermaïs. De aardappels zijn een belangrijke peiler in het biodynamische bedrijf. Die aardappels, genaamd Bionica of Nieks Witte, zijn niet vatbaar voor de gevreesde ziekte Phytopthora en zijn door Niek zelf ontwikkeld door jarenlange kruising en veredeling. Nieks Witte telen we op het eigen bedrijf, vervolgens worden deze verpakt en verkocht via diverse kanalen.

Schapen en varkens

De schapen brengen het dierlijke op het bedrijf. Lizelore laat ze rond de gewassen lopen op de brede stroken kruidenland. Dit kruidenland zorgt voor biodiversiteit dat je kan merken door de zoemende insecten die er op af komen. De schapen zorgen ook voor mest en uiteindelijk voor overheerlijk vlees wat verkocht wordt in de buurt.

Belangrijke invloeden

Biodynamische teelt houdt voor ons in dat je niet alleen werkt met de “harde” zaken en cijfers. Maar juist bezig bent met invloeden die de mens, dier en kosmos op het bedrijf hebben, die zijn voor ons net zo belangrijk. Een ontwikkelingsweg voor zowel onszelf als het bedrijf.”

Ben je geïnteresseerd dan legt Lizelore graag uit hoe hij dit ziet en wat voor invloed dit heeft op haar bedrijfsvoering.

Dames en Heren Vos

Kraggenburg

  • aardappels geel
  • diverse kleuren aardappel
  • oranje wortel
  • pompoen oranje
  • regenboogpeen
  • ui