Ten tijde van de 2de wereldoorlog is opa van den Dries als pionier begonnen in de Noordoostpolder, later kreeg hij een bedrijf toegewezen. Daar groeide Digni van den Dries op. Maatschap Keij van den Dries werd in 1995 opgericht. In 1990 is het bedrijf van gangbare teelt overgeschakeld op biologische teelt. Inmiddels is zoon Krispijn van den Dries ook actief binnen het bedrijf en worden alle producten geproduceerd onder Demeter licentie.

Pioniers

“Voor die tijd was het een bijzondere stap om over te gaan op de biologische landbouw. In de jaren 80e was er veel discussie over de positie van de landbouw in de samenleving. Als we zo door zouden gaan, zou de landbouw geen lang leven beschoren zijn, was onze mening. Natuurlijk was de overstap spannend. Biologische landbouw had nog zoveel vragen die wij ook niet op konden lossen. Maar onze ervaring is als je denkt ‘we gaan het doen’ kun je die vragen ineens wel oplossen. Dat pionieren van toen proberen we nu nog steeds vast te houden. Iets doen waarvan andere zeggen dat het niet kan. Neem bijvoorbeeld de zilveruien. Dat past niet in de biologische teelt. Uien zouden zonder chemische middelen nooit goed groeien. Toch is het ons gelukt, als enige in Nederland. Daar zijn wij trots op. Het zit in onze genen om nieuwe dingen te doen.

Rijpadensysteem

We zijn altijd weer opzoek naar uitdagingen, bijvoorbeeld in het telen van nieuwe, bijzondere producten, of in innovatie. Zo hebben we een paar jaar geleden in samenwerking met een aantal andere boeren het rijpadensysteem geïntroduceerd op ons bedrijf. Dit houdt in dat we werken met onbereden teeltbedden en vaste rijpaden waar de tracktoren en machines elke keer overheen rijden. Dit komt de bodem en daardoor de plant ten goede. De plant kan op deze manier in de losse, onbereden grond groeien, een echt natuurlijke manier van groeien.

Producten

We telen verschillende producten: graan, aardappels, spinazie, wortels, uien, witlofwortelen en “vergeten” groenten. Vergeten groenten zijn groenten die vroeger veel werden gegeten maar in de vergetelheid zijn geraakt. Groenten met hun eigen authentieke smaak. Vaak zeer geschikt voor de Hollandse omstandigheden en nog lekker ook. Ken je de regenboog wortelen met de kleuren paars, geel, wit en oranje? Een genot om alleen al naar te kijken en helemaal lekker op je bord.

Kracht van de natuur

Op dit bedrijf geloven we echt in de kracht van de natuur. De bodem zorgt ervoor dat de plant voldoende gevoed wordt en daar hoef je als mens niets aan toe te voegen. Wij hebben 10% van de ruimte op ons bedrijf ingericht voor natuur. We geven zo de inheemse natuur de vrijheid te groeien. Dit doen we onder andere door onze wilgenbomen, nestkassen voor vogels en een speciale aanpak van de slootkanten . Eén keer in het jaar maaien we de kanten, waarbij we goed oppassen dat we geen beesten raken, verder doen we niets aan de slootkanten. Er groeien tegenwoordig maar liefst 100 verschillende soorten kruiden en grassen, daar zijn we echt trots op. Deze natuur biedt ook een woonplaats voor vogels, amfibieën, insecten, vissen en knaagdieren. Waar ik vroeger wel eens met een angstig oog naar de sloot keek, sta ik nu regelmatig even te genieten van het leven in en rond de sloot,”

Keij en van den Dries

Ens

    • winterpostelein