’t Leeuweriksveld is een biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf in Wilhelmsoord vlakbij Emmen. Op 5,5 hectare dalgrond worden een scala aan diverse groenten verbouwd. Ook verschillende dieren lopen rond. Varkens ruimen het groenafval op en de vleeskoeien zorgen voor vruchtbare mest.
Groenten
Wouter en Kathinka Kamphuis hebben al met al een divers bedrijf. Een bedrijf met diverse gewassen zowel buiten als in de tunnelkas. Een ruimte vruchtwisseling van 1:6 zorgt ervoor dat de gewassen gezond blijven en de diversiteit hoog is. Naast bekende groenten zoals sperziebonen, worden er ook meer onbekendere groenten geteeld. Paars mosterdblad is zeer onbekend maar ongelovelijk lekker! Ook green in snow, paarse rettich en lucullus snijbiet behoren tot het pakket op ’t Leeuweriksveld.
Dieren
De dieren zijn op het bedrijf om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. ‘Ik wil toe naar zo’n 5 vleeskoeien, daarvoor hebben we zelf het voer en dan hebben we geen mest van buitenaf meer nodig’, zegt Wouter. Ook de varkens zijn nuttig voor de mest, handig voor de afvalverwerking en alle dieren geven sfeer. ‘De geiten zijn de grasmaaiers rond het erf, de eenden eten slakken. Het varkensvlees wordt verkocht in de boerderijwinkel. In de vroege zomer trekken asperges juist nieuwe klanten. Alles is afgestemd, het geheel is een leuk bedrijf.’
Bedrijfsvoering
Wouter en Kathinka hebben beiden op meerdere bedrijven ervaring opgedaan voordat ze op ’t Leeuweriksveld hun plek vonden. ‘Zonder boeren achtergrond hadden we geen geld voor investeringen in een landbouwbedrijf,” verteld Wouter. Na zijn studie in Wageningen besloot Wouter BD-boer te worden, Katinkha volgde een landbouwpraktijkopleiding op de Dottenfelderhof in Duitsland. Uiteindelijk is de aanschaf van het bedrijf gedaan samen met klanten. 13 klanten hebben samen voor 1 ton een lening gegeven aan ’t Leeuweriksveld. Sommige deden dit renteloos en anderen met een zeer lage rente. Pas nu na 4 jaar dat ze in Wilhelmsoord zijn beginnen ze met afbetalen aan de klanten die het geld hadden geleend.
Goede voeding
Voor Kathinka is zorgen voor goede voeding een ideaal. ‘ Vitaliteit, dat doet iets met mensen.” Wouter maakt er daarom ook een sport van om weinig te bemesten. “In vergelijking met de boerderijen in Duitsland waar ik gewerkt heb, lijkt heel Nederland wel overbemest. In plaats van de toegestane 112 kg stikstof/ha voor Demeter zitten wij op ongeveer 60 kg stikstof/ha. Ik ben ervan overtuigd dat het de kwaliteit en de voedingswaarde ten goede komt, en dat ook biologische teelten met lagere bemestingsniveaus kunnen werken.” Wouter kan dit doen omdat hij een ruime vruchtwisseling aanhoudt. Ziekten en plagen vallen mee op ’t Leeuweriksveld. “Wortelvliegen zijn hier wat lastiger, maar bij de koolvliegen kwamen de sluipwespten dit jaar er al snel achteraan.