Biologisch boeren, dat doet Marinus nog niet zo heel lang. Marinus groeide op en leerde het vak van akkerbouwer op het gangbare bedrijf van zijn vader.

Studie

Na zijn studie plantenkunde en bedrijfskunde aan de universiteit van Wageningen, zocht Marinus een eigen boerderij om verder uit te kunnen breiden. Hoewel het niet voor de hand lag als zoon van een niet biologische boer, wilde Marinus het liefst een biologisch bedrijf. In eerste instantie verliep zijn zoektocht wat moeizaam, tot hij door de buurman van zijn vader werd gevraagd om diens bedrijf over te nemen. Anton van Vilsteren, de directe buurman van de familie Hospers, was een biologische boer. Anton had geen opvolger en gunde het Marinus van harte. Na een periode van intensief samenwerken en veel leren, is boerderij Vilsteren nu sinds de zomer van 2015 van Marinus.

100% Biologisch

Een 100% biologisch bedrijf is hard werken en veel leren, maar Marinus is er erg gelukkig mee. Marinus denkt dat biologische landbouw de toekomst heeft en is blij zijn grond niet uit te putten en op een eerlijke manier met de aarde en de producten om te gaan. Marinus vertelt echter dat het omschakelen naar biologisch best wennen is. Waar je als gangbare boer naar bestrijdingsmiddelen kunt grijpen, kun je dat als biologische boer niet. Ook komt er veel meer handwerk kijken bij biologische landbouw, dat betekent dat je als boer veel aan het leidinggeven bent. Dat is bij een gemiddelde gangbare boer minder nodig. Ook valt hem de samenwerking tussen de biologische boeren op, deze is hecht. Er is geen sprake van concurrenten.

Kool

Marinus heeft mooie pastinaken en penen en heeft zich gespecialiseerd in de diverse koolsoorten. De rode en witte kool, maar ook de savooiekool. Deze worden allemaal op zijn bedrijf schoongemaakt en distributie klaar gemaakt.

Marinus Hospers

Marknesse

    • aardappels geel
    • pastinaak
    • rode kool
    • witte kool