Jan en Sam van Geffen telen op 55 ha zavelgrond in Lelystad een aantal lekkere biologische groenten zoals prei, schorseneer, pastinaak, wortelpeterselie, aardpeer en kliswortel. Arenosa is met 8 hectare een van de grootste biologische telers van schorseneren in Nederland.

Vergeten Groenten

Het akkerbouw- en tuinbouwbedrijf Arenosa in Lelystad van Jan van Geffen en zijn zoon Sam heeft als specialiteit zogenaamde vergeten groenten. Die vergeten groenten teelt Jan al vanaf het begin op zijn bedrijf. Naarmate de vraag naar de producten groter werd, groeide ook het bedrijf in omvang. Jan is geen boerenzoon, maar besloot op zijn 23ste jaar naar de Warmonderhof te gaan. Jan: “Na de opleiding kreeg ik in 1979 de kans om in Lunteren op 3 ha groenten te gaan telen. Die grond werd gratis ter beschikking gesteld door iemand uit de kunstmest industrie die het over een andere boeg wilde gooien. Hier heb ik veel praktijkervaring opgedaan. In 1988 konden we in Lelystad 10 ha pachten en zijn we verhuisd. In de loop der jaren groeide het bedrijf uit naar 55 ha.

Producten

Qua prouducten zijn we van zomerproducten op bewaarproducten overgegaan.” “We proberen altijd alert te zijn op veranderingen in de markt, en hierop in te springen. We telen momenteel 30 ha met pastinaak, wortelpeterselie, schorseneer, aardpeer, kliswortel en haverwortel, allemaal zogenaamde vergeten groenten. Dit wordt aangevuld met suikermais en aardappelen en prei voor de industrie. Voor de vergeten groenten hebben we verschillende was- en inpaklijnen in de schuur staan, waarmee we elke gewenste hoeveelheid kunnen afwegen en inpakken voor onze afnemers.

Arbeidsintensief

Het is een arbeidsintensief bedrijf geworden. Van september tot half mei hebben we dagelijks acht uitzendkrachten dia aan het inpakken zijn. De zomer is onze rustigste tijd, maar tijdens wiedpieken hebben we soms wel twintig man tegelijk aan het werk.” Ik ben heel blij met mijn bedrijf. Het boeren past goed bij me en ik vindt het leuk om te doen. Ik denk dat ik wel de wind mee heb gehad in de loop van de tijd, maar het is toch ook een kwestie van aanpakken wat op je af komt en op tijd kansen zien en grijpen. Arenosa loopt goed en is gegroeid tot behoorlijke omvang. Toch is het nooit mijn opzet geweest om mezelf te bewijzen of veel geld te verdienen. Hard werken en doen wat ik leuk vind zijn mijn uitgangspunten.”

Opvolger

Sam: ” Ooit deed ik een beroepskeuze test en daaruit kwam dat ik horeca of landbouw moetst gaan doen. Ik wilde dat van de landbouw nooit geloven en dus ging ik naar de Hotelschool. De dingen die ik bij Arenosa deed vond ik nooit zo leuk: mijn zus deed in die tijd veel op het bedrijf en ik kreeg de minder interssante klusjes toebedeeld. Tegen het eind van mijn opleiding kon ik steeds meer verschillende dingen doen op Arenosa en begon ik het werk steeds leuker te vinde. Ik kreeg veel vrijheid van mijn vader en merkte dat ik liever voor ons eigen bedrijf werkte dan voor de baas. Arenosa verandert en ontwikkelt altijd, en daarom vind ik het zo interessant. Om een lang verhaal kort te maken: na de hotelschool ben ik niet meer weggegaan. Dat was in 2008. Mijn vader en ik doen samen het buitenwerk en ’t trekkerwerk. Jan doet de kantoorklussen en ik stuur het personeel aan. Beslissingen nemen we samen, ook het teeltplan en de planning maken we gezamenlijk. Het bedrijf is me inmiddels helemaal eigen.

Arenosa

Lelystad

    • aardpeer
    • pastinaak
    • prei
    • schorseneer