Johann, ooit begonnen als seizoensmedewerker verkoopt nu jaarlijks zo’n 70 duizend witlofkroppen per jaar. Ooit een droom nu inmiddels werkgelijkheid, sinds 2000 hebben Johann en Judith een eigen biologische witlofkwekerij.

De weg naar succes

De weg naar een succesvolle biologische witlofkwekerij was niet altijd gemakkelijk. De locatie op Schokland waar werd begonnen was verre van ideaal. Toch behielden Johann en Judith na vier magere jaren de moed erin om opnieuw te investeren in het bedrijf. De kans werd gekregen een moderne witlofkwekerij in Nagele over te nemen. En die kans werd met beide handen gegrepen. Met succes dit keer! Wanneer Johann en Judith nu hun product in de schappen van de winkel zien liggen maakt dat ze erg trots!

Biologische teelt

De teelt van witlof bestaat uit twee fasen. In de eerste fase worden de wortels, ook wel pennen genoemd, geteeld. Dit wordt gedaan door biologische akkerbouwers in en om de Noordoostpolder. In mei start het zaaien en in oktober kan de wortel geoogst worden. Nadat deze gesorteerd zijn worden ze ingevroren bij -1.5 graden.

Wekelijks wordt een deel van de voorraad ontdooit, deze wordt opgezet in kunststof bakken, met speciale watergootjes. Doordat de kunststofbakken helemaal schoon gemaakt kunnen worden is de kans op besmetting van ziekten naar de volgende teelt aanzienlijk kleiner. De bakken worden bewaard in een donkere cel, indien er licht bij de witlof komt verandert het blad namelijk groen. Ongeveer 25 dagen later kan de witlof geoogst worden.

Trots op ons product

All you need is lof is het motto. Ook Johann en Judith eten minimaal een keer per week hun eigen biologische witlof. Traditioneel klaargemaakt met ham en kaas in de winter is de favoriet, maar  gewokt wordt de witlof ook regelmatig.

Krops Witlof

Nagele

    • witlof