In Punthorst, de gemeente Staphorst, op 5,5 hectare vruchtbare dekzandgrond, runnen Henk en Hillie Bunskoek samen met medewerkers en stagiaires een biologisch-dynamische gemengde tuinderij. We telen een brede variatie aan groenten, op de volle grond en in een ‘koude’ kas. Bijen, een koppel kippen en een paar varkentjes verlevendigen de boel.

Veertig soorten

Veertig soorten tuinbouwgewassen in een kleine kas en in de vollegrond worden er op de Zonnehorst geteeld door Henk en Hillie Bunskoek. Gewassen zoals cherry tomaten, komkommer in de zomer en winterpostelein en veldsla in het najaar in de kas. Op de volle grond wordt sla, knolvenkel, boerenkool, spitskool, broccoli, suikermais, pompoenen etc geteeld. Als kleinschalige zorgboerderij wordt er ook plaats geboden aan een aantal zorgvragers die een plek nodig hebben om te herstellen of voor zinvolle dagbesteding.

Natuurlijke elementen

Op de Zonnehorst wordt veel aandacht besteed aan natuurlijke elementen op het bedrijf zoals een paddenpoel, een kapbosje en houtwallen, daarnaast is er plaats gemaakt voor water op het bedrijf door een natuurlijke wateropvang te maken voor een kanaal. In 2013 hebben Henk en Hillie zonnepanelen op de schuur laten leggen waardoor ongeveer 2/3 van hun eigen verbruik aan energie wordt voorzien.

Zonnehorst

Punthorst

    • paksoi
    • sla rood groen
    • spinazie
    • winterpostelein