BuitenBant nieuws

05-06-2013 BuitenBant viert feest omdat ze in mei 5 jaar bestaan!

We bestaan in mei 2013 al weer 5 jaar en dat zijn we aan het vieren! We hebben onze website volledig vernieuwd  http://www.buitenbant.nl/, we doen mee aan uit je tent volgend weekend en we hebben op 22 juni open dag met allerlei activiteiten. Je bent van harte welkom!

We willen jou via deze mail ook uitnodigen om na de open dag een vers gebakken Noordzee visje te komen eten. Wil je even aangeven of je van plan bent om te komen, dan kunnen we daar rekening mee houden met de inkoop. Je kunt je ook aanmelden via onze facebookpagina van Buitenbant, https://www.facebook.com/BuitenBant, bij evenementen. Ook leuk als je ons wilt liken!

Ontwikkeling naar zaadteelt

De afgelopen jaren hebben we naast gewassen als uien en peen ook zaden geteeld voor de Bolster. Het biologisch vermeerderen van zaden zien we als een belangrijk aspect van de biologische landbouw. We hebben al diverse gewassen vermeerderd: pompoenen (landkruising: Fictor en Solor), diverse soorten bloemen zoals calendula, cosmea, nigella, saffloer en reseda en een aantal groentes: rode biet, bladmosterd, melde en raapstelen.

We gaan elk jaar zo’n 5 hectare zaden vermeerderen. Daarnaast gaan we op de halve hectare naast het erf nog wat kleinere oppervlakten zaad telen. Dit jaar doen we daar mechanische onkruidbestrijding omdat er veel wortelonkruiden in dit voormalige weiland zitten. Vanaf 2014 gaan we hierop ook bloemenzaden voor het Cruydt-hoeck vermeerderen.

Open dag 22 juni
Op BuitenBant houden we open dag op zaterdag 22 juni en we organiseren weer verschillende activiteiten op het erf. Om 11.00 uur geven we een rondleiding, we nemen u mee langs de akker en vertellen over de zaadteelt, onze hoofdactiviteit. Daarnaast nemen we een kijkje bij de bijen en kijken we in een bijenkast als het warm genoeg is. In ons winkeltje verkopen wij biologische zaden, kiemgroentes en kiembakjes. In het seizoen ook groentes en noten uit de tuin. Honden zijn aangelijnd welkom.

Activiteiten tijdens open dag
Er komt een leuk bandje vanuit het Waterlab bij het Waterloopbos:  “Orkestra Gianti”, ze spelen van alles wat: jazz, pop en blues, met gitaar, djembe, mondharmonica en zang, soms trompet. We hebben nog meer leuke activiteiten. Uiteraard vuurtje stoken en brood bakken op een stok, leuk voor kinderen en volwassenen! Kinderen kunnen heerlijk spelen op het erf. 

Verder is er kleine markt met een aantal leuke bedrijven die duurzaamheid met elkaar gemeen hebben.
– De Houtgrutter is een dagbestedingsbedrijf waar alles wordt gemaakt van gerecyclede materialen die ook te koop zijn
– Marieke Bos, blogger van streekmarkt Noordoostpolder, komt met handgemaakte zeep.
– Wilma Verschuure is een natuurvoedingskundige en zij kent de genezende kracht van voeding www.lijflijnlemmer.nl
– Pascal Kleynwinkel geeft een demonstratie van een klein hydrophonisch aquasysteem. Vissen bemesten de planten die in het water staan en zorgen voor een gesloten systeem.
– Jeroen den Boer is een gedreven imker die veel kan vertellen over het wonderlijke organisme dat een bijenvolk is. 
– Riet Hanse is ook imker en verkoopt zelf gemaakte advocaat, jam en heerlijke echte polderhoning en bijenteeltproducten.
– Het Cruydthoeck wildebloemenzaden komt zich presenteren.
– We verkopen in ons winkeltje zaden van de Bolster voor de moes- en bloementuin.
– Marchien Alberts laat zien hoe je vlierbloesemsiroop kunt maken.

We maken een gezellig terras met koffie, thee en appeltaart en natuurlijk biologische soep. Bij minder mooi weer kun je heerlijk binnen zitten bij de houtkachel in de Hooiberg.

De wandelroute BuitenBantpad is een rondje Bant dat start op ons bedrijf en bij de Bantsiliek. Er is een 3 en 5 km versie, bij het bos ligt een nieuw bruggetje.

Ook alleen even naar achteren lopen naar de Polentocht is een aanrader, geniet van de ruimte en de stilte. De hond mag op onze akker mee. Met een beetje geluk hangt de veldleeuwerik hoog boven in de lucht een prachtig lied te zingen!

We hopen je/jullie welkom te heten op ons bedrijf!

Tineke en Herma Ronda-Alberts

 

Biologisch Dynamische Zaadteelt BuitenBant

Noorderringweg 8-1

8314 PH Bant

(Noordoostpolder, tussen Lemmer en Emmeloord)