Citrusfruit uit Sicilië

Citrusfruit uit Sicilië, nu ook verkrijgbaar via BioRomeo

Citrusfruit, helaas kunnen we het in Nederland niet verbouwen, maar bijna iedere Nederlander vind een sinaasappel en/of mandarijn in de winter niet te versmaden. En wat dacht je van heerlijke citroenen voor allerlei toepassingen.
In Sicilië is een groep boeren die op bijna dezelfde manier werkt als BioRomeo en ook het liefst direct levert aan consumenten om zo eerlijke handel te stimuleren.
Afgelopen april was Krispijn samen met zijn vriendin bij hen op bezoek en hieronder vind je een verslag over zijn bevindingen.

Le Galline Felici
Graag brengen we aan jullie de groeten over van Roberto Li Calzi, boer en initiatiefnemer van La Galline Felici, een Siciliaanse coöperatie van biologische boeren en leverancier van overheerlijke citrusvruchten. Eind maart waren we op vakantie in Sicilië. Deze gelegenheid grepen wij aan om een bezoek te brengen aan de producenten van deze zonnige producten. We verbleven twee nachten bij Roberto op zijn land vol bananenbomen en vriendelijke honden (gered van de straat) en we reden met citroenenboer Beppe mee op zijn ronde langs de boerderijen van een aantal leden en potentiële leden van de coöperatie.
Le Galline Felici – vertaald: ‘de blije kippen’ – werd in 2008 opgericht om iets te doen tegen de bodemprijzen die boeren voor hun producten ontvangen. De naam verwijst naar afgedankte industriekippen die in Roberto’s tuin een tweede leven kregen en opleefden van de vrijheid die ze daar kregen, een vrijheid die de coöperatie ook voor boeren nastreeft. Circa twintig bedrijven maken deel uit van de coöperatie, die volledig democratisch wordt gerund met een wisselend voorzitterschap zodat ieder lid zich eigenaar voelt van het samenwerkingsverband. De coöperatie organiseert gezamenlijk de verwerking en afzet van hun producten. De verzameling en distributie van producten vindt plaats in een schuur onder de rook van de vulkaan Etna. De boeren leveren hun smaakvolle producten zo direct mogelijk aan consumenten in onder andere Frankrijk, België en Nederland.
Met een tas vol citrusvruchten en vervuld van de gastvrijheid, het idealisme en de gedrevenheid van deze club boeren vervolgden we onze vakantie. We zijn blij deze club te mogen kennen en dat jullie ze hebben weten te vinden!
Meer informatie (in het Italiaans, Duits en Frans): www.legallinefelici.it.

De citrusvruchten worden in samenwerking met Luigi Pucciano naar Nederland gehaald. Hij is onze contactpersoon met de Blije Kippen. In 2014 is Luigi Terre Lente – wat Langzaam Land betekent – begonnen. Niet alleen om de bijzondere smaken uit zijn geboortestreek aan de man te brengen, maar ook de verhalen achter deze bijzondere – door familie bedrijfjes gemaakte – streekproducten te vertellen. Terre Lente gaat over passie, smaak en vakmanschap. www.terrelente.nl

Hartelijke Groeten,

Boer Krispijn en Brita

PS. Hieronder een recept voor Siciliaanse sinaasappelcake. We kregen dit met handen en voeten uitgelegd van Eva, een vrouw die samen met haar man Pipo een huisrestaurantje runt in een afgelegen heuvellandschap in de buurt in de buurt van Noto.

Siciliaanse sinaasappelcake
Cake:
• 5 eieren
• 200 gram suiker
• Sap en zest van één sinaasappel
• 200 gram bloem
• 1 tl baking soda
• 1 tl bakpoeder
• 100 gram boter
• Snuf zout
• Vulling naar keuze: bijvoorbeeld dadels, walnoten, amandelen, pistache. Ca. 150 gram. (Eva maakte de cake met walnoten)

Chocoladesaus:
• Één kopje water
• Één kopje suiker
• 2/3 kopje cacao

– Verwarm de oven voor tot 180 ˚C.
– Klopt de boter, de suiker en het zout door elkaar.
– Roer één voor één de eieren erdoor. Doe het volgende ei erdoor wanneer het vorige opgenomen is in het boter-suikermengsel.
– Roer het bloem, het bakpoeder en de baking soda erdoor.
– Voeg vervolgens het sap en zest van de sinaasappel toe en de vulling die je hebt gekozen.
– Bak de cake ca. 45 – 50 minuten op 180. Prik met een breinaald ter controle in de cake, komt deze er droog uit dan is de cake klaar.
– Maak ondertussen de chocoladesaus: roer met een garde het water, de suiker en de cacao door elkaar op een laag pitje. Laat opkoken en laat ca. 10 minuten pruttelen zodat de saus een beetje inkookt. Laat afkoelen.
– Serveer een stuk cake met een flinke leper chocoladesaus erover.