Cultuurshock?

Hoe kijkt een ‘ras-Amsterdamse’ naar het leven op de boerderij? Rosa Lohman kan er inmiddels over vertellen. Zij staat met beide benen in het wereldje van festivals en evenementen. Coördineren en produceren is haar dagelijkse werk, de computer onmisbaar. Een afwisselend leven vol hectiek, maar ook met rustiger perioden.

Facebook
‘In het winterseizoen zijn er minder festivals en heb ik ruimte om andere dingen te doen. Ik plaatste een oproep via Facebook en Krispijn reageerde.’ vertelt Rosa. ‘Ik ken hem al langer van het YFM*) Food Film Festival. Hij nodigde me uit om een paar weken op de boerderij te komen werken en dat  leek mij een leuke uitdaging.

Lopende band
Cultuurshock is misschien een groot woord, maar het was meer dan gewoon wennen. Als je altijd je hoofd moet gebruiken, dan is aardappels sorteren echt wel even iets anders… Gewoon met je handen werken zonder echt te hoeven nadenken. En dan niet voor een uurtje, maar de hele dag aan de lopende band. Voor mij was het een compleet nieuwe ervaring.

Mindfullness
Toen ik er op ingesteld was, ontdekte ik al snel hoe lekker het eigenlijk is. Gewoon je gedachten de vrije loop laten tijdens je werk. Hoezo mindfullness? Daarbij ben je fysiek bezig en veel buiten; logisch dat je ´s avonds als een blok in slaap valt.

Heftruck
Ik kijk terug op 3 superweken. Een leuke plek met behulpzame mensen die me allerlei nieuwe dingen hebben geleerd en met wie het steeds gezelliger werd. Ik heb rabarber en aardbeien geplant, aardperen gewassen, zolderkamers geverfd, groentepakketten gemaakt én geoefend met de heftruck. Het certificaat had ik in Amsterdam al gehaald, maar met alleen zo’n papiertje en een eendagscursus ben je er natuurlijk nog niet.

Gemis
Als ‘stadse’ heb ik me in korte tijd echt thuis gevoeld op het platteland. En geloof het of niet, ik mis het gewoon….’ zegt Rosa.

*) de YFM (Youth Food Movement) is een netwerk van studenten, jonge consumenten en jonge foodprofessionals zoals boeren, tuinders, koks, vissers en producenten, die met elkaar veranderingen teweeg brengen op het gebied van voedselproductie en -consumptie. YFM is onderdeel van het Slow Food Youth Network (SFYN) en de Nederlandse vereniging bestaat sinds juli 2009. De ideologie is gebaseerd op de principes van Slow Food: jongeren zetten zich in voor meer good, clean en fair voedsel.