Digni vertelt over bieten, oogsten en warmte
Aan de picknicktafel op het erf van de boerderij in Ens. Een spontaan gesprek over bieten en alles wat er komt kijken bij de teelt en de oogst.
Het wordt mij, als consument, duidelijk dat het voor het oog ruwe boerenwerk, precisiewerk is en veel kennis vraagt. Daarnaast is ieder jaar weer anders is door o.a. de weersomstandigheden. Je staat er zo weinig bij stil als je een kilo bietjes in je boodschappenmand legt wat er allemaal aan vooraf is gegaan. Zo’n gesprek met Digni opent mij de ogen en maakt me steeds bewuster van de weg van zaadje tot, in dit geval, bietensalade.
De bietenoogst stond voor deze week gepland. Eigenlijk een maand vroeger als verwacht. Bij het zaaien was gerekend op een oogst in september. Dat is wat betreft de temperatuur een prachtige maand om te oogsten. Overdag kan het dan nog wel warm zijn, maar ’s nachts koelt het lekker af waardoor de bieten niet te warm zijn. Maar dit jaar zijn de bieten eerder rijp, bijna een maand eerder als verwacht zelfs. Langer wachten zou betekenen dat de bewaarbaarheid niet lang genoeg gegarandeerd kan worden. En wij willen als consumenten tenslotte ook in de winter genieten van heerlijke bietjes.
Zoals al gemeld speelt het weer altijd een grote rol bij het boerenwerk. Bieten oogst je het beste bij een temperatuur van 18 C. Dan gaan ze op de juiste manier de koeling in en kunnen ze goed bewaard worden tot het einde van de winter.
“De warmte van deze week gooit echter roet in het eten en de hele planning rondom de bietenoogst hebben we omgegooid. Eigenlijk hopen we een beetje op een paar koele dagen ergens volgende week of zo”. Aldus Digni. En dat staat dan weer haaks op mijn hoop op nog een tijdje van dit heerlijke warme zomerweer met zwoele avonden waarin we genieten van heerlijke (bieten)salades en andere lekkernijen. Hoe tegenstrijdig kunnen de belangen zijn.
Barbara Bolt