Een doener

‘Nee, ik heb absoluut geen aanleg om op de bank te hangen. En als je dan ook nog (meer dan een beetje) handig bent, dan is het niet zo moeilijk om vrijwilligerswerk te vinden’ grinnikt Marco.

All-round
‘Ik heb brede ervaring en ben vanaf m’n 24ste al aan het werk. Als schilder, in de metaal, ik heb gewerkt met machines, ik heb het trekker- en heftruckrijbewijs en acht jaar een eigen klusbedrijf gehad. Je kunt dus best stellen dat ik een all-rounder ben.

Tegenslag
Toch is het niet genoeg om een boterham mee te kunnen verdienen. Tenminste niet meer sinds geconstateerd is dat ik een hartkwaal heb. Dat heeft mijn leven behoorlijk op de kop gezet en natuurlijk dat van mijn vrouw en kinderen. Maar goed, ook al heb je dan officieel een beperkte levensverwachting, voor mij is het geen reden om bij de pakken neer te zitten.

Vrijwilligerswerk
Van niks doen word ik ongelukkig en daarbij heb ik behoefte aan sociale contacten. Toen we terugverhuisden naar de polder ben ik dus op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk. Dat was snel gevonden bij de zorgboerderij GroeiZaam in Emmeloord. Vanaf die tijd ken ik Krispijn, hij was daar toen bedrijfsleider.

BioRomeo
Ach, en van het een komt het ander. Intussen ben ik ook een soort klusjesman bij BioRomeo. Met plezier kan ik zeggen, want het is een leuk jong bedrijf en er werken enorm aardige mensen. Daarbij weten ze dat mijn gezondheid het soms laat afweten.

Voldoening
Ook al vind ik het nog steeds balen dat ik me niet altijd aan afspraken kan houden, er is wel begrip voor. Dat is fijn’ zegt Marco. ‘En het is natuurlijk mooi meegenomen dat ik vrijwel alles wat kapot is, kan repareren. Het geeft me zelf in ieder geval erg veel voldoening.’