Even voorstellen aan boer Carel Bouma

2016-12-29 11.02.16-1Biologische boer, Carel Bouma, vertelt met passie over zijn akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen. Het is een echt familiebedrijf, dat in de jaren zestig door zijn ouders is gesticht. Zij waren pioniers; een van de eerste boeren die zich in de Flevopolder vestigden. Dat mocht destijds niet zomaar. Je moest door een selectieprocedure heen waarin, naast je agrarische kwaliteiten, ook werd gevraagd naar je religieuze achtergrond en je betrokkenheid bij de gemeenschap. Er werd een keurige verdeling gemaakt naar religie en verwacht dat je actief zou deelnemen in de gemeenschap.

Met zijn team van enthousiaste medewerkers richt Carel zich in de winterperiode vooral op de verwerking van biologische plant- en pootgoed voor de collega boeren in binnen- en buitenland. Maar ook heeft Carel een webshop in plant- en pootgoed. Naarst verkoop hebben ze een aardappelopslag- en sorteerbedrijf. Verder wordt er in het biologische akkerbouwbedrijf van Carel veel gewerkt met wisselteelt. Op dit moment teelt hij naast aardappels ook ui, knoflook, wortels, glutenvrije haver, suikermais en sperziebonen. De klanten van BioRomeo kennen de knoflook van Carel zeker.

Een bijzonder product van Carel is zijn knoflook van Nederlandse bodem. In Nederland wordt niet veel knoflook voor de consumptie markt geteeld. Veruit de meeste knoflook die in Nederland wordt gegeten komt uit China. Het Nederlandse klimaat is echter prima geschikt voor de knoflookteelt. Carel teelt 4 soorten knoflook. Voor de consumenten van onder meer BioRomeo, teelt hij de Vallalado. Deze ziet er anders uit dan de witte knoflook die je normaal in de winkel ziet liggen, door zijn licht bruine kleur. Op het eerste gezicht lijkt het wellicht dat het oude knoflook is, maar het is een heerlijke aromatische knoflook. Carel experimenteert nog om andere knoflook voor de consument te telen, zoals bijvoorbeeld de trendy verse knoflook.