Groenteclubs
Een groenteclub is een initiatief waarbij een groep consumenten, gezamenlijk hun inkopen doen, direct bij de boer.
Vanuit een wekelijks aanbod kunnen de heerlijkste groente & fruit, maar ook zuivel, kazen, eieren, kruiden, vlees en paddenstoelen worden besteld.
Even een stukje geschiedenis:
Ludiek protest
Het begon allemaal met een protestactie van Krispijn van den Dries, een jonge boer. Hij was met zijn tractor vanuit Ens naar de Dam in Amsterdam gereden om daar zesduizend kilo aardappels te storten midden tussen het winkelend publiek. Hij protesteerde tegen de inkoop van aardappels uit het buitenland. Hierdoor raakte hij zijn eigen biologische aardappels niet meer kwijt of ver onder de kostprijs.
Burgerinitiatief
Barbara Bolt, initiatiefneemster van de Groenteclub, las over zijn actie in de Volkskrant van 2012 en werd gelijk nieuwsgierig. Barbara: “De biologische producten in de winkels waren vaak boven mijn budget. Maar ik wilde wel graag gezond en bewust eten. Ik was dus op zoek naar betaalbaar biologisch voedsel en hier was een boer wiens schuren vol lagen met biologische aardappels en misschien wel meer producten. Ik belde Krispijn die al snel een nieuwe afzetmarkt bespeurde; direct leveren aan de consumenten zelf. Het zou een win-winsituatie opleveren voor beide partijen; consumenten die biologische producten van eigen bodem kunnen kopen tegen een betaalbare prijs, terwijl boeren hiervoor een goede prijs krijgen en daarmee hun duurzame manier van produceren kunnen voortzetten.”
Enthousiasme
“Op een mooie zondag leverde Krispijn zijn eerste producten bij me af. Ik vroeg in mijn eigen netwerk of anderen interesse hadden en binnen no-time was ik zestig kilo groenten kwijt! Dit smaakte natuurlijk naar meer, dus besloten we om eens in de twee weken direct bij Krispijn te bestellen. De groep enthousiastelingen in Bussum werd steeds groter, waardoor ik er al snel niet meer alleen voor stond. De naam ‘de Groenteclub’ werd geboren en er werd ons voor een vriendenprijs ruimte aangeboden van waaruit we de producten konden verdelen. Ook Krispijn zat niet stil. Hij organiseerde diverse boeren in de polder om samen een steeds breder assortiment producten te kunnen leveren.”
Voor, door en met elkaar
“Naast bestellen, wilden ook steeds meer mensen helpen. In korte tijd ontstond er een prachtige vrijwilligersorganisatie waarbij ieders talent benut wordt. De één bouwde een website om geïnteresseerden te informeren over het initiatief, de ander ontwierp een webshop met het assortiment. Zo konden bestellingen efficiënter afgehandeld worden.
Uiteindelijk ontstonden er zelfs wachtlijsten. Daarom hebben we in 2013 een tweede groep opgericht en in 2014 een derde groep op een andere dag en locatie, maar wel in Bussum.
Inmiddels zijn we met 12 vrijwillige coördinatoren die het hele reilen en zeilen van de groepen in goede banen leiden. Ik ben super-trots op onze club. Zo zie je maar waar een protestactie toe kan leiden..”
Bekijk ook eens de website’s van onze huidige groenteclubs.
Ben je enthousiast geworden en wil je graag je eigen groenteclubs starten? Neem dan contact op via de contactpagina.
"Eens in de paar maanden proberen we met de leden samen iets leuks te organiseren, zoals een etentje of een uitje naar de boeren. Vaak combineren we dat met overleg over hoe we dingen kunnen verbeteren en organiseren. Iedereen is hier welkom. Als je zelf een leuk idee hebt voor een activiteit, laat het weten!"
FoodCoopNoord, Amsterdam
"Wij zijn een groep mensen uit Wormer en omstreken die vanuit verschillende beweegredenen bewust met eten bezig is. Bijvoorbeeld omdat we graag duurzaam met de wereld om willen gaan. Of omdat we ons eten zoveel mogelijk lokaal willen betrekken en willen weten waar het vandaan komt. Of omdat we het fijn vinden om smaakvol te eten. Bij al die beweegredenen past biologisch eten dat wordt verbouwd door boeren uit de streek."
Biologisch verbonden, Wormer
"De Groene Schuur Zeist maken we met elkaar. Samen kunnen we ervoor zorgen dat verse biologische groente, fruit en andere producten bereikbaar zijn voor een groot publiek. Daarom is meehelpen een voorwaarde om deel te nemen aan De Groene Schuur Zeist: het uitladen van de door de boer gebrachte groenten, het wegen, klaarzetten en uitgeven van de bestellingen en het opruimen na afloop."
De Groene Schuur, Zeist
"Een Bussums initiatief waarbij we biologische (dynamische) producten van eigen bodem rechtstreeks inkopen bij Hollandse boeren. Vers van het land. En omdat alle deelnemers zo nu en dan meehelpen, kunnen we de prijzen laag houden. Gezamenlijk maken we daarmee verse biologische producten bereikbaar voor een groot publiek. En het is nog gezellig ook!"