Groenteclubs

 

Een groenteclub is een initiatief waarbij een groep consumenten, gezamenlijk hun inkopen doen, direct bij de boer.

Vanuit een wekelijks aanbod kunnen de heerlijkste groente & fruit, maar ook zuivel, kazen, eieren, kruiden, vlees en paddenstoelen worden besteld.

 

 

Even een stukje geschiedenis:

 

Ludiek protest

Het begon allemaal met een protestactie van Krispijn van den Dries, een jonge boer. Hij was met zijn tractor vanuit Ens naar de Dam in Amsterdam gereden om daar zesduizend kilo aardappels te storten midden tussen het winkelend publiek. Hij protesteerde tegen de inkoop van aardappels uit het buitenland. Hierdoor raakte hij zijn eigen biologische aardappels niet meer kwijt of ver onder de kostprijs.

Burgerinitiatief

Barbara Bolt, initiatiefneemster van de Groenteclub, las over zijn actie in de Volkskrant van 2012 en werd gelijk nieuwsgierig. Barbara: “De biologische producten in de winkels waren vaak boven mijn budget. Maar ik wilde wel graag gezond en bewust eten. Ik was dus op zoek naar betaalbaar biologisch voedsel en hier was een boer wiens schuren vol lagen met biologische aardappels en misschien wel meer producten. Ik belde Krispijn die al snel een nieuwe afzetmarkt bespeurde; direct leveren aan de consumenten zelf. Het zou een win-winsituatie opleveren voor beide partijen; consumenten die biologische producten van eigen bodem kunnen kopen tegen een betaalbare prijs, terwijl boeren hiervoor een goede prijs krijgen en daarmee hun duurzame manier van produceren kunnen voortzetten.”

Enthousiasme

“Op een mooie zondag leverde Krispijn zijn eerste producten bij me af. Ik vroeg in mijn eigen netwerk of anderen interesse hadden en binnen no-time was ik zestig kilo groenten kwijt! Dit smaakte natuurlijk naar meer, dus besloten we om eens in de twee weken direct bij Krispijn te bestellen. De groep enthousiastelingen in Bussum werd steeds groter, waardoor ik er al snel niet meer alleen voor stond. De naam ‘de Groenteclub’ werd geboren en er werd ons voor een vriendenprijs ruimte aangeboden van waaruit we de producten konden verdelen. Ook Krispijn zat niet stil. Hij organiseerde diverse boeren in de polder om samen een steeds breder assortiment producten te kunnen leveren.”

Voor, door en met elkaar

“Naast bestellen, wilden ook steeds meer mensen helpen. In korte tijd ontstond er een prachtige vrijwilligersorganisatie waarbij ieders talent benut wordt. De één bouwde een website om geïnteresseerden te informeren over het initiatief, de ander ontwierp een webshop met het assortiment. Zo konden bestellingen efficiënter afgehandeld worden.
Uiteindelijk ontstonden er zelfs wachtlijsten. Daarom hebben we in 2013 een tweede groep opgericht en in 2014 een derde groep op een andere dag en locatie, maar wel in Bussum.
Inmiddels zijn we met 12 vrijwillige coördinatoren die het hele reilen en zeilen van de groepen in goede banen leiden. Ik ben super-trots op onze club. Zo zie je maar waar een protestactie toe kan leiden..”

 

Bekijk ook eens de website’s van onze huidige groenteclubs.

Ben je enthousiast geworden en wil je graag je eigen groenteclubs starten? Neem dan contact op via de contactpagina.