Wat is het toch druk!
Ik ben nu 2 maanden aan het werk voor BioRomeo met de hele leuke opdracht om het leven op de boerderij zichtbaar te maken via social media en bijvoorbeeld deze nieuwsbrief. Helemaal geweldig, al vond ik de timing wat ingewikkeld. Gaan schrijven over landbouw en dan starten in de winter, dat leek me een uitdaging aangezien het land in de winter in rust is.
In mijn naieve beeldvorming kunnen landbouwers namelijk elk jaar lekker 2 maanden op vakantie in de winter!
Tot mijn verbazing is het echter hartstikke druk in de winter. Als ik ’s ochtends het erf op kom rijden, dan moet ik zoeken naar een parkeerplek. In de schuur zijn er zeer veel mensen aan het werk, en op kantoor is Rinie drukdrukdruk. Omdat ik duidelijk geen idee heb hoe het werkt rondom ons voedsel bevraag ik Rinie hoe het zit.
Rinie vertelt dat Nederland een land is van de bewaargroentes. Ook op de boerderij van BioRomeo worden veel bewaargroentes geteeld. Denk aan kolen, bietjes, penen en aardappels. Elke groente heeft zijn eigen bewaarmethode waarin deze het best gedijt. De groentes komen voor de winter van het land en gaan met aarde en al in kuubkisten naar een bewaarschuur met de juiste temperatuur voor dat prodct. Zo gedijt de aardappel het beste als deze met aarde en al bij 5 a 6 graden wordt bewaard. De kolen worden met kist en al nat gespoten en eniszins vochtig bewaard bij een temperatuur van 1 a 2 graden. Bij de ideale omstandigheden worden de groentes dan ‘in slaap’ gehouden tot ze klaar zijn voor de verwerking.
En dan komen we op de drukte. Aangezien elke bewaargroente ongesorteerd en met aarde in de koelcel ligt, begint er voor de distribitie nog een heel proces. Vanuit de koelcel gaan de groentes op de sorteerband, dan in de wastrommel en het sorteerproces. Vervolgens de verdeling, het inpakken en de distributie. Al met al continu veel mensen aan het werk in de schuur deze winter!