Traditioneel Kerstmenu

Wij boeren houden er wel van, een traditioneel kerstmenu waarin we met betaalbare en misschien schijnbaar eenvoudige ingrediënten heerlijke gerechten op tafel zetten. Samen met familie genieten van een malse rollade, rode kool klaargemaakt zoals oma dat ook deed en stoofpeertjes. Het water loopt ons al in de mond.
Hieronder een menu met lekker malse runderrollade en voor de vegetariërs een suggestie voor de vervanging van vlees. Alle producten van Hollandse bodem. Daar houden wij natuurlijk ook van. Geen vlieguren op je bord, ook niet met kerst. Het kan! Zoals je bij dit menu ziet. En natuurlijk staat het je helemaal vrij om met die lokale producten een exotischer kerstmenu op tafel te zetten.

 

Salade met carpaccio van rauwe Chioggia biet

  • Chioggia biet, rauw geschild en in zeer dunne plakken
  • 1 el appelazijn
  • 1 tl honing
  • zout en peper
  • tijm
  • 2 el olijfolie
  • bieten- en radijs-cres
  • geitenkaas
  • walnoten

Meng de azijn, honing, zout, peper, tijm en olijfolie met een garde in een grote schaal.
Leg de dunne plakjes biet hier 10 minuten in, zorg dat de rauwe bietjes goed bedekt zijn en de smaak kan aannemen van de dressing.
Maak nu mooie borgjes door de plakjes als carpaccio op het bord te leggen.
Leg in het midden van elk bordje de cres.
Bestrooi de bordjes met geitenkaas en walnootjes. En draai er tenslotte nog wat peper over.

 

Paddenstoelen bouillon

  • 1 liter paddenstoelen bouillon, liefst zelfgemaakt
  • boter
  • sjalotje, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • bouquette garni (laurierblad, tijm, rozemarijn)
  • paddestoelen melange, bijvoorbeeld Nameko, koningsoesterzwam en piopino
  • peterselie
  • zout en peper

Fruit het sjalotje glazig in de boter in een grote pan.Voeg de knoflook en het bouqette garni toe.

Maak de paddestoelen schoon en snijd de koningsoesterzwam klein. De Koningsoesterzwam mag meebakken in de pan.

Voeg de kwetsbare kopjes van de overige paddestoelen toe en bak 1 minuut mee.
Giet de bouillon erbij en warm op tegen de kook aan.
maak op smaak met zout en peper.
Serveer in diepe borden, zorg dat de mooie paddestoelen goed verdeeld worden.
Bestrooi met peterselie.

 

Runderrollade: in de pan of in de oven.

  • 1 runderrollade van ca. 1 kg
  • 4 eetlepels olie
  • twee eetlepels boter
  • zout en peper naar smaak

In de oven.
Verwarm de oven voor op  175 graden
De runderrollade is door de slager binnenin al gekruid maar je zou nog even de buitenkant kunnen bestrooien met een beetje zout en peper.
Verhit de olie in een ovenbestendige pan en braad de rollade rondom mooi aan in ca. 10 minuten. Voeg de boter toe en zet de pan in de oven, braad gedurende 45 minuten, of gebruik een vleesthermometer.
Bedruip de rollade regelmatig met het bakvet uit de pan.

IN DE PAN.
Bak de rollade mooi bruin op een tamelijk hoog vuur in een ruime hoeveelheid boter of olie, daarna op laag vuur smoren. Voeg evt. wat vocht toe (water, bouillon, wijn of extra vet).
Bedruip de rollade regelmatig met het bakvet uit de pan.
Bereidingstijd ca. 60- 90 minuten

 

Knolselderij gebraad

Wij vinden het knolselderij gebraad van Yvette van Boven een mooi vegetarisch Kerst gerecht. Hierbij de link naar het filmpje met dit recept, met natuurlijk een knolselderij van het land van onze boer Krispijn. http://www.vpro.nl/koken-met-van-boven/lees/recepten/alle-hoofdgerechten/gebraad-van-knolselderij-met-saus-van-citrus.html

 

Rode kool met appeltjes

  • 1 rode kool à 1 kg
  • 1 vingerkootje water
  • zout
  • 6 kruidnagels
  • 1 laurierblaadje
  • 2 jeneverbessen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 volle eetlepel keukenstroop
  • 2 eetlepels azijn
  • handje rozijnen
  • 2 appels
  • eventueel 1 eetlepel boter
  • eventueel 1 theelepel suiker

Snijd de rode kool fijn, doe in een grote pan met een vingerkootje water, zout, alle specerijen, de keukenstroop, azijn en rozijnen.
Schil de appels, snijd ze doormidden en leg ze met de platte kant op de rodekool. Laat nu minimaal 40 minuten zachtjes stoven. Kan eventueel langer gestoofd als je het echt wil doen als oma deed.
Voeg eventueel suiker en boter toe.

 

Spruitjes met hazelnootjes

  • kleine spruiten, en grote spruiten door midden of in kwarten.
  • boter
  • sjalotje, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • hand vol ongezouten hazelnoten, grof gehakt

Kook de spruitjes in ruim gezouten water tot ze beetgaar zijn.
Fruit intussen het sjalotje 5 minuten in de boter, voeg dan de knoflook toe en bak 1 minuut mee.
Voeg de spruiten toe en zet het vuur hoger. wel blijven omscheppen.
Doe er ten slotte een hand gehakte hazelnoten bij en bak dit nog een minuut al omscheppend op hoog vuur. Bestrooi met zout.

 

Wilde aardappels van BioRomeo

BioRomeo verbouwt wilde aardappel. Dat zijn aardappels met allerlei kleuren, onder andere diep paard en mooi roze. Dat staat prachtig op de Kerst tafel. Deze kun je in gezouten water in de schil koken.
Of je kunt ze in de oven bakken.

  • 1 kilo wilde aardappels
  • olijfolie
  • 2 rozemarijn takjes
  • 1 teen knoflook geperst
  • zout en peper

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de aardappels in kwarten, spoel schoon en dep droog.
Doe de aardappels in een schaal en voeg alle overige ingredienten toe.
Zorg ervoor dat alle aardappelpartjes bedekt zijn met een laagje olie en sprijd dit uit op een bakplaat.
De rozemarijn kan heel blijven, deze geeft in de oven smaak aan de olie en dus aan de aadappels, maar is te intens om mee te eten.
Bak de aardappels 30 minuten in de oven, af en toe omscheppen.

 

Stoofpeer

  • 1 kilo stoofperen
  • 4 eetlepels rietsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • snufje kardemom
  • halve citroen of halve sinaasappel
  • 1 dl. rode wijn of bessensap

Wil je ze leuk presenteren dan schil je ze van boven naar beneden en laat je het steeltje eraan
Doe ze zo in een pan dat ze rechtop staan en dat ze net niet klem in de pan zitten.
Steek het kaneel stokje er tussen en voeg de kardemom en halve sinaasappel of citroen toe.
Schenk de wijn of het bessensap erbij en vul aan met water tot de peren net onder staan.
Breng aan de kook en laat de peren ca. 60 minuten zachtjes stoven op de kleine vlam.
Neem de peren uit de pan, eventueel kan je nu het kookvocht op een hoge vlam in laten koken.
En i.p.v. rode wijn of bessensap kan je ook altijd rode port gebruiken, heerlijk!

 

Tarte tatin met een bolletje vanille-ijs

  • 180 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 50 ml kraanwater
  • 4 stevige friszoete appels
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • vanille-ijs

Doe 80 g boter en alle bloem in een beslagkom en snijd fijn met 2 messen. Voeg een klein deel van de basterdsuiker toe. Schenk er ijskoud water bij. Kneed met de hand snel tot een soepel deeg (voeg wat water toe als het deeg te droog is), maak er een bal van, dek af met vershoudfolie. Laat minimaal 30 min. in de koelkast rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 195 °C.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in 4 parten. Snijd de rest van de boter in blokjes, doe deze in een steelpan en laat op laag vuur smelten. Strooi de rest van de basterdsuiker erover zodra de boter is gesmolten. Verhit op halfhoog vuur zonder te roeren, tot een bruine karamel ontstaat. Neem de pan van het vuur, schenk de hete karamel voorzichtig in de quichevorm en leg de appels met de bolle kant naar beneden in de karamel.

Rol het deeg uit tot een ronde lap van ca. 28 cm doorsnede en leg deze over de appels. Stop het deeg goed ‘in’ tussen de appels en de rand, zodat er geen appel meer zichtbaar is. Bak de taart 50 min. in het midden van de oven.
Laat ca. 12 min. afkoelen. Leg een bord omgekeerd op de vorm en keer de vorm om, zodat de taart op het bord ligt. Serveer warm en schep op elk stuk een bol vanille-ijs.

Geniet ervan!