Kerstmis in zicht en de eerste aardperen geoogst
11-12-2012 Aardperen kunnen tegen vorst. Dit is handig want bewaren in de schuur kan niet te lang. Dus bewaren wij ze onder de grond en oogsten we af en toe een stukje als er vraag naar is.
Het oogsten van de aardpeer gebeurd bij ons machinaal. Je kunt begrijpen dat met een machine het land op in de winter, onder natte omstandigheden, geen optie is. Daarom telen wij de aardperen op zandgrond. Op zandgrond is het water snel weg en het zand valt makkelijk door de machine heen. Ruud van Schie van Greenshield is eigenaar van de zandgrond nabij Ens. Echter telen Peter, Digni en Krispijn er de aardperen vanwege hun jarenlange ervaring met biologisch telen in de open lucht.
Aardperen zijn redelijk makkelij te telen, net onkruid. Het jaar daarop komt elk stukje wat in de grond is blijven zitten vrolijk weer terug. Het gewas wordt ongeveer 3 meter hoog en lijkt op zonnebloemen. De knollen groeien onder de grond. Als de eerste vorst is geweest, zijn ze oogstbaar.
Er zijn vele manieren waarop de aardpeer in de keuken als groente gebruikt kan worden. Een pas geoogste aardpeer is crèmekleurig tot rozerood. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok. Zelf maken we er vaak soep van, heerlijk!!