Krispijn vertelt over één van zijn passies: Aardappels

De aardappels werden bijna 2 maanden geleden gepoot op de eerste mooie dagen van het voorjaar. Hoe staat het ermee, hoe groeien ze eigenlijk. We volgen ze in dit Boeren Journaal op de voet. Dit keer vertelt Krispijn in welke fase van de groei ze nu zitten en wat er boven en onder de grond gebeurt. 

Het zichtbare deel van de aardappelplant,  zit nu op de top van de groei. Nadat ze wortel hebben geschoten en het eerste blad was gevormd, staat het veld nu bijna dicht (zie meest linkse foto). Elke dag zie je verschil. Er komt meer frisgroen blad bij en de stengels worden langer.

Ook onder de grond staat de plant niet stil. Stiekem trekken we elke week wel een plant uit de grond om te kijken hoe het er voor staat. Op dit moment  zijn de eerste knolletje 1 tot 3 cm groot.

Sommigen zijn nog piepklein, alleen nog maar een verdikking van de stoloon. Want ja, nieuwe aardappels groeien niet aan de wortels maar aan stolonen. Dit zijn eigenlijk stengeldelen van de plant. Op de meest rechtse foto zijn de stolonen duidelijk zichtbaar.

De moederknol is op de middelste foto ook goed zichtbaar. Dit is de aardappel die we in de grond hebben gestopt. Deze is op het moment van oogsten meestal weggerot. De komende weken gaat het snel. Met dit mooie weer groeit er per dag 1000 kg per hectare aan aardappels bij. Dit betekent dat we over 40 dagen een goede oogst hebben (en jullie al vanaf begin juli nieuwe oogst aan kunnen bieden). Maar dan moet de Phytophthora niet om de hoek komen kijken.. Daar over in een van volgende nieuwsbrieven meer.