Lekker vers, aardappels van het land

28-07-2012 Waarom zelf aardappelen rooien en niet gewoon naar de supermarkt? “Heel simpel, omdat ze zo lekker vers zijn.

Dat proef je”, zegt Heerrina Santinge als haar oogst wordt afgewogen. En zo denken veel mensen erover die zaterdag bij zorgboerderij ‘Emmeloord’ aan de Pilotenweg op het land hun maaltje bij elkaar scharrelen voor slechts een euro de kilo.

De halve hectare bij de zorgboerderij zal op de jaarlijkse aardappelrooidag niet worden leeggehaald, weet Krispijn van den Dries. Maar wat nog in de grond zit, wordt de komende weken geoogst met de machine. In maart hebben de cliënten van de zorgboerderij het pootgoed in de grond gedaan en nu wordt, met veel belangstelling, naar de oogst gekeken. “De kwaliteit is uitstekend”, zegt Van den Dries. Hij verwacht dat de opbrengst dit jaar ‘ergens tussen de 15.000 en 20.000 kilo’ zal zijn. “We willen met deze actie aandacht voor de zorgboerderij trekken”, zegt hij over de rooidag. “Daarnaast willen we graag dat mensen zich realiseren waar ons voedsel vandaan komt.”

Jan en Heerrina Santinge uit Emmeloord hebben net ruim tien kilo aardappelen geoogst. Ze hebben vooral de kleintjes eruit gehaald. “Die zijn het lekkerst als je ze in de oven doet. Beetje kruiden er bij, heerlijk”, zegt Heerrina. “Maar we komen hier ook vanwege de zorgboerderij”, vult haar echtgenoot aan. “Dit is mooi werk, dat moeten we behouden. Zo dragen we ook weer een klein steentje bij.”

De volgende rooiers dienen zich aan. Van den Dries legt snel uit hoe het in z’n werk gaat. “We hebben twee soorten. Vastkokende gele en bloemige rode.” Als een vrouw aan haar man vraagt welke hij wil, antwoordt hij gevat: “Kies jij maar, jij moet ze koken.”

De toon is gezet, de man doet het graafwerk, de vrouw en haar kindjes rapen de aardappelen bij elkaar. “Zo gaat het meestal”, lacht Van den Dries. “Er komen gezinnen met kinderen, of opa’s en oma’s met kleinkinderen. De meeste nemen tussen de vijf en tien kilo mee. We wegen ze hier op het land en rekenen meteen af. Gelukkig is het prachtig weer, dus ik verwacht er veel van.”

Van den Dries is bedrijfsleider (“zeg maar zorgboer”) van de zorgboerderij die de beschikking heeft over zes hectare land. Zes parttime begeleiders en 33 cliënten zijn dagelijks in de weer met bloemen en planten en andere producten. “We hebben hier veertig verschillende gewassen”, zegt de zorgboer trots. “Van kruidenbloemen tot gekleurde wortelen.”

Cliënt Jan is net zo trots als zorgboer Van den Dries en helpt graag een handje. Hij begeleidt mensen naar het aardappelveld en houdt ook de zakken open. “Het is heel leuk om hier te werken”, zegt hij steeds weer.

Bron: Stentor