Mispels, onbekend, bijzonder fruit

Vijf harten, vijf starten, en een prik in ’t gat. Râ, râ, wat is dat? De Mispel is het antwoord van dit oude kinderrijmpje en heeft te maken met fruit uit de boomgaard van vroeger.

De mispel wordt geoogst in de winterperiode. De vruchten hebben een prachtige vorm en komen in september aan de boom, maar dan kunnen ze nog niet gegeten worden, Wel hebben ze dan een bijzondere sierwaarde in de tuin. Eind oktober, november worden ze geoogst en dan moeten ze nog enige tijd narijpen op een fruitschaal.
De mispel kan pas gegeten worden wanneer er in de vrucht geknepen kan worden.
Tot die tijd kunnen ze als sierfruit gebruikt worden om in de kamer af te rijpen. Eigenlijk zijn demispel vruchten dan overrijp geworden. De mispel beurs eten is een delicatesse en een vitaminebommetje. Maar mispels gaan snel rotten en dan zijn niet meer eetbaar. Omdat er veel pectine in de mispel zit is het maken van mispelgelei een mogelijkheid.

Mispelgelei

Neem een pan met 2,5 dl water, twee eetlepels citroensap en doe hier 1 kilo rijpe mispels in. Breng het water aan de kook en laat de mispels op een laag vuurtje 1 uur garen. Wrijf ze door een zeef zodat de vellen en pitten achterblijven en vang de moes op in een pan. Meng door 750 mispelmoes, 500 gram rietsuiker en breng dit met twee eetlepels citroensap aan de kook. Tot de gewenste dikte bereikt is (meestal na 15 minuten) en dan de moes in schoon gemaakte glazen potten schenken. Draai de deksels erop en zet de potten op zijn kop. Bewaar de mispelgelei donker en droog tot het gebruik voor op de boterham, als toevoeging in de yoghurt of bij een kaasplankje (bron: http://dier-en-natuur.infonu.nl/bloemen-en-planten/145863-de-mispel-eten-zo-van-de-boom.html)