Pastinaken en passie

Na het spoelen van de pastinaken – samen met boer Krispijn – vertelt Christiaan Feickens hoe hun samenwerking tot stand kwam. ‘Na mijn studie aan de Warmonderhof, kon ik aan het werk in Ens. Eerder liep ik al stage bij dezelfde boer. Daar leerde ik Krispijn kennen en hij vroeg me of ik pastinaak zou willen verbouwen voor BioRomeo. Dat loopt nu een jaar of vijf. Ook spring ik wel eens bij in drukke tijden.

Baan en boer
Ik ben 40 uur in loondienst, maar daarnaast mag ik van mijn werkgever elk jaar een stuk land huren voor eigen gebruik. Ik rouleer mee binnen zijn vruchtwisseling in het peen blok. Gestart met een halve hectare, huur ik vandaag de dag 2 tot 3 hectare land voor mijn pastinaak en wortelpeterselie. Twee gewassen teel ik, om het risico te spreiden. Niet overbodig, want de opbrengst van de wortelpeterselie is al drie jaar op rij slecht. Daar ga ik dus mee stoppen.

Kiemen
De pastinaak gaat gelukkig nog steeds prima. Het is vooral belangrijk om na het zaaien (in mei) goed in de gaten te houden of de grond vochtig genoeg is om de zaden te laten kiemen. Dat duurt plusminus 14 dagen en steekt behoorlijk nauw. Tenminste als je streeft naar een mooi gelijkmatig gewas en dat doe ik.

Onderhoud
Verder vraagt het onderhoud in de zomer weinig tijd. Pastinaak is een wortelgewas en groeit, net als wortels, op ruggen. Deze ruggen worden in het begin afgeschijfd en daarna een paar keer aangeaard. Met het afschijven wordt het onkruid gedood; het aanaarden is er voor te zorgen dat de ruggen weer opgebouwd worden en het onkruid nog eens bestreden. Zo krijgt de plant de mogelijkheid zich naar behoren te ontwikkelen. Verder is het een kwestie van wieden, rooien en bewaren in het koelhuis.

Verkoop
In de periode dat ik het in mijn baan wat rustiger heb, moet ik aan de bak met de pastinaken. Een prima combinatie dus. Op het moment van verkoop haal ik de groente uit het koelhuis, worden de wortels gewassen en op verschillende manieren verpakt. Net hoe de koper het geleverd wil hebben: los als veldgewas, in kistjes, netzakken, big bags, in plastic op een schaaltje, zeg het maar.

Thuis in de NOP
Voor mij ligt in de landbouw mijn passie. Niet van huis uit, ik kom uit Zutphen en mijn vader is leraar. Nee, zelf opgebouwd uit ervaringen en opleiding. Ik voel me om die reden ook prima thuis in de Noordoostpolder. Natuurlijk, het oude land is mooi en daar kan ik zeker van genieten. Maar hier is alles ingericht op de agrarische sector. Enorm efficiƫnt met alles in de buurt. Dat is toch geweldig?

Hoe mijn leven en werk er uitziet over 10 jaar vind ik moeilijk om te zeggen, maar dat het in de landbouw zal zijn, daar ben ik van overtuigd’ aldus Christiaan.