Power to the Pieper groot succes

02-04-2012 Power to the Pieper op de Dam was een groot succes. Honderden mensen verzamelden zich op de Dam. De lader met zo’n 7 ton aardappelen ging helemaal leeg.

Onder luid gejuich reed de trekker met aanhanger van boer Krispijn van den Dries (28) de Dam op. Krispijn klom op de aanhanger en riep door de megafoon: ‘Ik heb dit jaar 1500 ton aardappelen geoogst. Nu kom ik er niet vanaf, omdat mijn afnemers niet thuis geven. Dat is toch belachelijk, al dat werk voor niks! Ik dacht, dan kan ik ze maar beter weggeven, dan weggooien.’ Joris Lohman, voorzitter van de Youth Food Movement, voegde daar aan toe: ‘We kunnen niet begrijpen dat onze maatschappij zo weinig waarde geeft aan ons voedsel. In de supermarkt liggen de eerste aardappelen uit het buitenland, terwijl Krispijn zijn aardappels niet kwijt kan. Het is een waanzinnig systeem, waarin goedkoop voedsel, waardeloos voedsel is geworden. De Youth Food Movement vindt dat voedsel wel waarde heeft. Denk na waar je voedsel vandaan komt! Power to the Pieper!’

Krispijn stortte vervolgens bijna 7 ton aardappelen op de Dam. De aardappelen vonden gretig aftrek. Van overal kwamen mensen met tasjes en bakfietsen. Niet alleen om gratis in te laden, overigens. Zo werd er 20 kilo voor HelloFresh, een online boodschappenservice, netjes afgerekend, en haalde Geert van Wersch 10 kilo aardappelen op waarmee gekookt gaat worden in restaurant Oud-Sluis. Joris klom nog op een kratje: ‘Donaties zijn welkom, de normale prijs is ongeveer 60 cent de kilo! Koopje toch?’ Er werd ongeveer 350 euro opgehaald.

Na de actie reed Krispijn nog door naar het Uienfeest van Mediamatic, waar de resterende kilo’s werden gelost. Helemaal leeg vertrok de trekker weer naar de Flevopolder.

Reacties en fotoseries:

http://www.whatifwechange.org/#/stories/679/0

De Telegraaf

Nu.nl

AT5