Power to the Pieper: week after

05-04-2012 Wat een actie, wat een dag! In mijn stoutste dromen had ik niet durven hopen op zo’n succes!

Zo halverwege 2011 zei ik tegen de Youth Food Movement (YFM) dat de Dam de beste plek is om te boeren, vanwege het feit dat in een grote stad als Amsterdam veel meer consumenten dicht bijeen zitten dan op het platteland. Consument en boer dicht bij elkaar; minder transport, dus makkelijker voor de consument en beter voor het milieu. Nog geen half jaar later werd mijn wens voor een deel waarheid toen ik met de YFM bedacht actie te gaan voeren met mijn piepers. Het hele seizoen zijn de prijzen al laag en liggen aardappels in de schuur te wachten op een koper. Ook viel het mij op dat de eerste buitenlandse aardappels uit het Middellandse Zeegebied al in de schappen te vinden waren. Dit verbaasde mij; er zijn nog voldoende Hollandse, dus waarom dan importeren? Daarnaast is deze actie geboren uit mijn vraagtekens over ons huidige voedselsysteem. Waarom wordt er bijvoorbeeld zo enorm veel heen en weer gesleept met voedsel terwijl er regionaal ook prachtige producten te vinden zijn? Waarom verkoop ik momenteel mijn aardappels voor 16 cent per kilo terwijl ze in de supermarkt meer dan een euro kosten? Waarom kunnen wij ons product moeilijk kwijt terwijl mensen ergens ander honger lijden?

Mede gesteund door andere boeren hebben de YFM en ik op 1 april deze actie uitgevoerd. Voor dag en dauw vertrok ik met trekker en kipwagen via Lelystad, Almere en het prachtige Amsterdamse achterland richting De Dam. Onder de Arena door en via trambanen kwam ik uiteindelijk aan, een avontuur op zich. Het zag zwart van de camera’s en juichende mensen. Een onwerkelijk gevoel maakte zich van mij meester. Staan deze mensen hier allemaal voor deze actie? Maakt dit onderwerp zoveel los bij consument en media? Binnen anderhalf uur was 6000 kilo volledig uit mijn kipper verdwenen. Mensen zijn enthousiast over deze actie. Reacties als: “fantastisch, eindelijk gebeurt er iets” en “dank je wel voor deze aardappels”, vielen veelvuldig. Maar ook de reactie: “En de voedselbank dan?” was een veelgehoorde. De media begon te publiceren, de menigte begon te twitteren, stukken verschenen op internet (meer dan 250 reacties op Telegraaf.nl!). Kortom, de discussie komt op gang. Actie geslaagd, terug naar huis. Thuis op de bank besef ik mij nog niet helemaal wat me overkomen is. En dan te bedenken dat veel mensen dachten dat het om een 1 april grap ging. Een ludieke actie met een serieus doel.

Week after, en nu?
Op maandag gewoon weer aan het werk uiteraard. Het voorjaar is aangebroken, dus het land roept. Maar niet zonder eerst een toelichting te geven over de actie bij omroep Max, nog even te bellen met het Parool, radio Flevoland te woord te staan, een foto te sturen naar de Noordoostpolderkrant en een tv-programma op te nemen voor de NCRV. Ook de reacties op Twitter en Facebook gaan door en diverse blogsites doen bericht. Komt er een vervolg? Uiteraard!
De discussie over ons voedselsysteem is op gang, maar we laten deze niet doodbloeden!! Volgende week donderdag gaan we verder met de PieperChallenge, in samenwerking met onder andere de Voedselbank, Land- en Tuinbouw Organisatie Nederlend (LTO), de YFM en uiteraard ook mijn piepers.
Volg de actie via media, Facebook , Twitter en Krispijn.org.
Be part of it!!