Rotterdammers maken samen kraut tegen voedselverspilling van BioRomeo kool
Tijdens Kraut Fund/Fest Rotterdam op 16 december 2017 verwerken KrautFunders 405
overbodige witte kolen tot 2400 kilo Rotterdamse Kraut in de Pop-Up Zuurkoolfabriek.
Daarmee redden ze deze witte kolen én leren ze fermenteren, zodat ze thuis ook minder
verspillen.
Deelnemers aan de KrautFunding kopen voor 5 euro een kanjer van een kool plus een
emmer met waterslot en een mini-workshop Fermenteren in de Pop-Up Zuurkoolfabriek.
Op 16 december verwerken ze deze kool, tijdens Kraut Fund/Fest Rotterdam, tot zuurkool.
Onder begeleiding van de Rotterdamse fermentatiemeester Sanne Zwart maken zij hun
eigen signature kraut, tonnemoes of choucroute. Een deel gaat direct mee naar huis, het
andere deel wordt zes weken later geserveerd tijdens het KrautFest: een debat en diner
rondom voedsel/verspilling waar deze onvervalst Rotterdamse Kraut de hoofdrol speelt –
en zelfs de Gouwe Kraut kan winnen.
Wie niet kan komen, maar wel een kool wil redden, doneert zijn kool aan Groente zonder
Grenzen. Dit vrijwilligersinitiatief maakt er een gratis gezonde en toegankelijke
feestmaaltijd van, die volledig gemaakt is van producten die anders weggegooid zouden
worden.
De grote kolenboer en 405 kleine stadse makers
Bio-boer Krispijn van den Dries van BioRomeo teelde dit jaar 700 ton witte kool voor een
zuurkoolproducent. Dankzij een goed seizoen zijn de kolen niet alleen enorm groot, maar is
er ook sprake van een gigantisch kool-overschot. Alle échte zuurkoolfabrieken zitten vol en
dus blijft Van den Dries zitten met 60.000 kilo overtollige witte kool.
De low-tech Pop-Up Zuurkoolfabriek van Kraut Fund/Fest verbindt deze ene industriële
boer met een netwerk van (minimaal) 405 stadse makers, die samen een 3 pallets
overtollige kool kopen. Op één pallet zitten zo’n 135 kolen, dus we hebben in totaal 405
Rotterdammers nodig om al die kool in zuurkool om te zetten.
Koolalitie
Kraut Fund/Fest wordt georganiseerd door SFYN Rotterdam, Ferme Kolen, Rotterdamse
Oogst en de Ugly Food Rescuers Club. Zij mobiliseren hun grote, fijnmazige netwerk van
lekkerbekken, cateraars, hobby-chefs, lokale slagers, restaurants, buurtprojecten en makers
en vormen zo samen een serieus afzetkanaal voor de boer: een bonte verzameling nieuwe
Rotterdamse zuurkoolfabriekjes.