Wat de boer niet kent…..

Deze uitspraak gebruikt Geert-Peter de Rijk als hij uitlegt dat het moeite kost om zijn exotische paddenstoelen aan de man te brengen. ‘Mensen kunnen in het buitenland prima genieten van een gerecht met eekhoorntjesbrood, maar terug in Nederland is de consument vooral terughoudend ten opzichte van paddenstoelen.’

De slopers van het bos
Aan de veiligheid van de eetbare schimmel wordt nog wel eens getwijfeld, maar daarvoor staat de teler van biologische paddestoelen garant. Zijn kwekerij Paddestoelenrijk is de enige met maar liefst negen verschillende soorten exotische paddestoelen. Een bijzonder product, dat – niet zoals champignons – wordt geteeld op compost, maar op houtzaagsel. In de natuur zorgen juist deze soorten voor het opruimen van oud hout. Het verklaart de bijnaam ‘de slopers van het bos’.

Doorzetten
De Nederlandse paddenstoelenmarkt wordt voor 90% bediend met champignons. Ook De Rijk begon als champignonteler, maar vond een grotere uitdaging in het kweken van bijzondere soorten als shii-take, eryngii, nameco, blanke en grijze beukenzwam en de pompom blanc. Alle met hun eigen specifieke smaak en aparte textuur.

Luxe
De gemiddelde vegetariër is er mee bekend, maar het grote publiek waagt zich minder vaak (en dan vooral rond kerst) aan het luxe, duurdere product. Toch laat de prijs zich goed verklaren: een bijzonder substraat (de ondergrond, het houtzaagsel), het feit dat 1 mâ‚‚ minder opbrengst geeft en het vele handwerk dat er aan te pas komt. ‘En daarbij hebben we het hier natuurlijk ook over biefstuk tussen de gehaktballen’ aldus Geert-Peter.

Kennismaken?
Reden voor BioRomeo om de paddenstoelen op te nemen in het assortiment. Misschien is het tijd om ook eens wat dichterbij de exotische paddenstoelen te komen? Aan De Rijk zal het niet liggen. Hij bezoekt beurzen en markten om zijn producten te promoten. Met als het even kan een proeverij.

Wie interesse heeft in een rondleiding is ook van harte welkom bij Paddestoelenrijk aan de Middelweg 3 in Rossum. Vooraf even contact is prettig. Dit kan via info@paddestoelenrijk.nl