Werk maken van zorg

Een titel die op meerdere manieren uitgelegd kan worden, maar hoe dan ook past bij Hof van Schokland. Deze boerderij  wordt gerund door Marjan de Smit en Theo Weultjes en bevindt zich op de noord-/Emmeloorder kant op Schokland.

‘Alles gebeurt hier met zorg’ aldus Theo. ‘Daarmee bedoel ik natuurlijk dat we aandacht schenken aan het werk, maar ook dat al onze medewerkers, zorgvragers zijn. Een term die je bij ons op het bedrijf echter niet zult horen, hij is alleen relevant als het op financiering aankomt. Via de Coöperatie Boer en Zorg zijn we een van de eerste AWBZ erkende boerderijen die Zorg in Natura kan leveren.

Echt werk
In de praktijk betekent het dat we onze cliënten begeleiden in het verrichten van echt werk. Ons vertrekpunt ligt in de zorg, maar vanuit onze marktgerichte visie hebben we vanaf het eerste begin toenadering gezocht tot de landbouw in de omgeving. Dat maakt het logisch dat wieden, sorteren, schoonmaken, wegen en het inpakken van biologische producten tot de werkzaamheden behoort’ zegt Theo.

Groeien
Als ze er aan toe zijn, gaan onze gemotiveerde medewerkers ook op andere adressen aan de slag. Bijvoorbeeld bij het Flevolandschap of BioRomeo. Zo leren ze ook werken in een omgeving die minder veilig voelt, met andere regels en soms ook met de druk om de klus op tijd klaar te krijgen. We staan er vooraf nadrukkelijk bij stil, welke mensen goed bij elkaar in een groep passen en natuurlijk gaat er ook altijd professionele begeleiding mee.

Veelzijdig
‘Het is een gevarieerd bestaan op de Hof van Schokland‘ vervolgt Theo. ‘Naast het werk in de land- en tuinbouw hebben we een eigen groente- en pluktuin, een theeschenkerij, winkel en werkplaats. Daarnaast hebben we als opleidingsadres altijd stagiaires van Calibris en Aequor op het erf en ook nog werkplekken voor toekomstige medewerkers uit het speciaal onderwijs.

Plannen
En dan zijn er nog onze plannen. Bijvoorbeeld om de restaurant- en winkelfunctie uit te breiden. Liefst op een duurzame manier, met (waar mogelijk) inzet van eigen medewerkers bij de verbouwing. Als dat voornemen in 2015 eens uit zou kunnen komen…..