Zuurkoolseizoen geopend
12-08-2014 Dus schuiven in week 33 de medewerkers van Keij en Van den Dries zittend door de rijen, om de witte kolen af te snijden. Daar achter het team dat de kolen aan de hooivork prikt en verzamelt in een rijdende kuubskist. Het mag zwaar werk heten: een kool weegt zo’n vijf tot zeven kilo. Dit staat het werkplezier echter niet in de weg, getuige de onderlinge competitie om als eerste aan de overkant te zijn. Het resultaat van één ochtend bikkelen? Een vrachtwagen vol witte kool, oftewel 30.000 kilo.
Voordelen
Na de eerste-oogst-primeur worden elke week twee vrachtwagens geoogst. Dit duurt anderhalve maand. Het vroege leveren past prima in de planning van BioRomeo. Een vroege oogst betekent namelijk meestal dat de omstandigheden goed zijn. Met andere woorden: geen regen. Daarbij biedt het de boer gelegenheid om het perceel opnieuw in te zaaien met een groenbemester. Een gewas als luzerne verbetert bijvoorbeeld de structuur van de grond en houdt voedingsstoffen vast.
Natuurlijk evenwicht
Ook handmatig oogsten draagt bij aan het behoud van de grondstructuur. Optimaal gesproken zijn de elementen water, grond en zuurstof elk voor een derde aanwezig in de aarde. Het gebruik van zware machines verstoort dit evenwicht; de lucht wordt namelijk uit de grond geperst. Dit veroorzaakt een blauwe kleur en maakt dat planten minder goed kunnen groeien.
Verwerken
Verdere verwerking van de witte kool gebeurt in de (enige) zuurkoolfabriek van G. Kramer en Zonen in Noord-Holland. Voordat de witte kool de naam zuurkool mag dragen zijn we zes weken verder. Maar dat de eerste pakjes van BioRomeo kwaliteit zijn is een feit.
Zelf oogsten
Zelf eens de uitdaging aangaan, bikkelen op het land en uitgeput weer naar huis? Een dagje kolen helpen oogsten kan op afspraak. Neem contact op met Krispijn 06-18643705 om de details door te nemen.